Sat. Jan 28th, 2023

Zece TIR-uri cu țigări de contrabandă în valoare de 30 milioane euro au dispărut din vamă. ANAF și Ministerul de Finanțe nu ar fi știut despre acest caz

Din aprilie până în august 2020, în România au intrat zece autocamioane mari pline cu țigări, cu destinația finală Republica Moldova, dar au dispărut în punctul vamal din Albița. Acolo trebuiau făcute operațiunile vamale și de trecere a frontierei, transmite Europa Liberă.

Potrivit publicației, niciun oficial din conducerea Direcției Generale a Vămilor sau a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și nici măcar unul dintre cei doi miniștri de Finanțe din perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 nu fuseseră anunțați despre acest caz de contrabandă cu produse din tutun în valoare de cel puțin 30 de milioane de euro. În perioada iunie 2020 – decembrie 2020, ministrul de Finanțe a fost actualul premier, Florin Cîțu.

Totul a pornit din 17 aprilie 2020, când în documentele Direcției Generale a Vămilor a apărut un transport efectuat de firma OOOH Essers RU, societate înregistrată în Rusia și Lituania și care reprezintă filiala rusă a companiei de transport belgiene H Essers. TIR-ul înregistrat cu numărul de înmatriculare P946TB39 avea o masă de 13.699 de kilograme de țigarete. Transportul a fost înregistrat în Portul Constanța, cu destinație finală în spațiul non-UE, conform datelor primite de Europa Liberă de la surse din cadrul Vămii. În cazul de față, transportul efectuat de OOOH Essers RU trebuia să iasă din România spre Republica Moldova pe la Albița în județul Vaslui. Numai că acest transport nu a trecut niciodată oficial prin punctul de trecere a frontierei, prin punctul vamal și prin punctele de control ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Pur și simplu a dispărut probabil prin Albița. Camionul a fost însă găsit în această primăvara în Republica Moldova, unde a fost înregistrat de autoritățile de la Chișinău ca fiind gol.

Sursa: romania.europalibera.org

În martie 2021, singurul care a depistat suspiciunea de contrabandă de țigări a fost Dănuț Bolohan, directorul Direcției Vamale Iași, în subordinea căreia se află și Biroul Vamal de la Albița. Acesta a solicitat la direcția sa o verificare a acestui transport și a altora nouă, transporturi de țigări care, la fel ca și camionul înregistrat pe 17 aprilie, au dispărut în România. Cel mai probabil țigările au fost vândute pe piața neagră, ceea ce a produs statului o pagubă considerabilă.

Celelalte nouă transporturi dispărute:

  • OOOH Essers RU – cu masa de 17.461 de kilograme – pe data de 25 aprilie;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 14.857 de kilograme – pe data de 8 mai;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 14.249 de kilograme – pe data de 14 mai;
  • H Essers Security Logistics – cu masa de 10.815 de kilograme – pe data de 13 iunie;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 17.204 de kilograme – pe data de 30 iunie;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 17.090 de kilograme – pe data de 18 iulie;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 15.343 de kilograme – pe data de 30 iulie;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 19.156 de kilograme – pe data de 19 august;
  • OOOH Essers RU – cu masa de 14.755 de kilograme – pe data de 22 august;

În total, 140 de tone de țigări în cele zece transporturi dispărute probabil prin Albița, având o valoare de minimum 30 de milioane de euro, dar poate ajunge până la 40 de milioane de euro, în funcție de marca țigaretelor.

Direcția Generală a Vămilor a refuzat să precizeze dacă a făcut plângere penală în legătură cu aceste transporturi suspecte de contrabandă și unde a fost înregistrată această plângere penală. Surse citate de Europa Liberă au transmis însă că s-ar fi făcut o plângere penală în acest caz. Reprezentanții Direcției Generale a Vămilor ar fi informat conducerea ANAF și a Ministerului Finanțelor, minister în subordinea căruia se află ANAF-ul. Pe de altă parte acest lucru a fost infirmat de sursele Europei Libere.

Întrebată punctual despre acest posibil caz de contrabandă, nici conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscale (ANAF), în subordinea căreia se află Vama, nu a oferit Europei Libere un punct de vedere. Președinte al Fiscului este și era și anul trecut Mirela Călugăreanu. Aceasta nu a răspuns dacă a fost înștiințată despre dispariția celor 10 TIR-uri.

În aprilie 2020, ca de altfel pe toată durata anului trecut, ministru al Finanțelor a fost Florin Cîțu, actualul premier al României. Potrivit Europa Liberă, Florin Cîțu ar fi evitat și el să ofere orice fel de răspuns dacă a fost anunțat în legătură cu acest caz suspect de contrabandă.

Articolul integral aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: