Sat. Oct 16th, 2021

Sursa foto: economedia.ro

13 milioane de măști de protecție nedistribuite încă persoanelor vulnerabile au rămas în depozitele statului

Peste 13 milioane de măști de protecție destinate persoanelor vulnerabile în pandemie, din cele mai mult de 100 de milioane de măști cumpărate de stat de la omul de afaceri Michael Topolinski, au rămas nedistribuite până în prezent, arată un răspuns al Ministerului Sănătății transmis Economedia. Contractul privind măștile pentru persoane vulnerabile a fost subiectul mai multor controverse, atât privind licitația, cât și privind întârzierile la livrare.

Livrarea celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate a fost finalizată pe 18 septembrie, anul trecut, anunța atunci compania Naguma Medical Supply SRL, fondată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton).

Începând cu luna septembrie, primăriile, prin Direcțiile de Asistență Socială și Medicală, au început distribuirea măștilor de protecție facială pentru persoanele defavorizate, fie prin livrare la domiciliu, fie prin distribuirea în diverse locații, precum sediile primăriilor, ale direcțiilor de asistență socială sau cluburile de pensionari.

Există patru categorii de persoane vulnerabile prevăzute în legislație care aveau dreptul să primească un pachet de 50 de măști de protecție. Este vorba despre: a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii privind venitul minim garantat, b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv și d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Numărul total de măști achiziționate de stat pentru persoanele vulnerabile și distribuite către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București a fost de 102.634.450 de bucăți.

Din raportările unităților administrativ-teritoriale, numărul de măști rămase nedistribute beneficiarilor este de 13.036.756 bucăți, distribuția lor fiind în sarcina autorităților publice locale, arată un răspuns transmis Economedia de către Ministerul Sănătății.

Motivele nedistribuirii măștilor sunt legate de:

  • diferențe constatate între numărul de beneficiari cuprinși în listele inițial transmise de UAT-uri și listele actualizate, comunicate de UAT-uri la momentul distribuirii măștilor
  • a faptului că persoane care au fost inițial cuprinse în liste, în urma modificărilor legislative nu se mai încadrează în prevederile legii prin care ar fi beneficiat de măști
  • au fost identificate CNP-uri dublate (persoanele beneficiază de măști de protecție, o singură dată, indiferent de categoria de persoane defavorizate căreia îi aparțin la data distribuirii acestora)
  • neprezentarea la punctele de distribuție a beneficiarilor sau negăsirea acestora la domiciliu declarat.
  • Economedia a întrebat ministerul ce se va întâmpla cu măștile rămase nedistribuite, dar încă nu am primit un răspuns.

Articolul integral aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: