Sat. Dec 3rd, 2022

Sursa foto: Optimatechnic.com

Untățile mobile ATI cedează. Cine e de vină?

Luni, 12 aprilie, din cei opt bolnavi internați în Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”, trei pacienți au decedat din cauza unei defecțiuni apărute la instalația de oxigen, iar cinci au fost relocați la alte unități spitalicești.

Nu este pentru prima dată când apar probleme la autospecialele care ar fi trebuit să ofere un suport rapid de susținere a secțiilor ATI.

În noiembrie 2020, un scenariu similar s-a petrecut la Timișoara, tot din cauza unor defecțiuni la instalația de oxigen apărute la scurt timp după punerea în funcțiune a autospecialei.

Printr-o stranie coincidență, și atunci au fost internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Municipal Timişoara tot opt pacienţi. Doar că pacienții respectivi au avut noroc, deoarece au putut fi transferaţi de urgenţă în alte paturi ATI după ce instalaţia de oxigen a TIR-ului de terapie intensivă a cedat.

Potrivit managerului de la Spitalul Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, incidentul a fost cauzat de „o supraaglomerare cu pacienţi care au avut nevoie de oxigen la presiune maximă”.

 „O supraaglomerare cu pacienţi care au avut nevoie de oxigen la presiune maximă. S-ar putea să fi fost şi o mică problemă electrică. Cert este că a fost o supraîncărcare, au apărut fluctuaţii în presiunea oxigenului de pe instalaţie. În momentul în care am decis să trecem pe tuburile de oxigen, probabil că presiunea crescută a dat o eroare în ventilatoare, care s-au blocat”, a declarat Daniel Maliţa.

La momentul respectiv, directorul Spitalului Municipal Timişoara a făcut referire la existența unor incompatibilități de ordin tehnic între instalaţia de oxigen externă a spitalului și cantitatea de oxigen pe care poate să o suporte TIR-ul.

„Diametrul ţevii pe care vine oxigen este mai mare decât ceea ce poate primi TIR-ul şi probabil acolo s-a produs o gâtuire care a dus la blocarea ventilatoarelor”, a mai declarat Daniel Maliţa.

Ca orice „treabă” românească, problema e undeva la mijloc.. așa că așteptăm rezultatele anchetei care să stabilească cu exactitate circumstanţele producerii tragediei în care cei trei pacienţi au murit și să ne arate exact unde este vina. Până atunci, iată care sunt cele trei părți care au legătură cu Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă:

  • Optima Technic din Turcia – Unitățile mobile au fost achiziționate de Fundaţia SMURD şi de alte ONG-uri de la firma Optima Technic din Turcia, care a mai livrat autospeciale cu destinație medicală în mai multe țări din lume, printre care Germania, Anglia, Ucraina, Dubai, Libia, Qatar, Arabia Saudită sau SUA.
  • Medist – TIR-urile ATI au fost echipate cu ventilatoare de oxigen furnizate de Medist, compania familiei fostului ministru Sebastian Vlădescu. Medist a precizat că asigură doar mentenanța ventilatoarelor.

„Compania Medist Imaging, parte a grupului Medist, este furnizorul ventilatoarelor și nu are în obiectul de activitate întreținerea de instalații de oxigen, furnizarea de oxigen, întreținerea sau repararea TIR-urilor de terapie Intensivă”, a precizat compania Medist.

  • Linde Gaz România – Compania Linde Gaz România a conectat instalația de oxigen la TIR-ul din curtea spitalului, însă menționează că panoul din interior, de unde se reglează presiunea, nu a intrat în atribuțiile acesteia.

„Linde Gaz România a executat în a doua săptămână din aprilie lucrări pentru conectarea instalației de distribuție a oxigenului din dotarea TIR-ului ATI la sursa principală de alimentare și distribuție a oxigenului medical de la spitalul Victor Babeș. TIR-urile ATI au instalații proprii de distribuție a oxigenului medical la interior, dotate cu un panou pentru reglarea presiunii. Acestea nu au fost furnizate sau instalate de compania Linde Gaz România”, a precizat compania.

Din câte se pare, mai de grabă meciul ar fi între furnizorii de ventilatoare și cei de oxigen.. sau poate mai există o altă parte responsabilă cu reglarea presiunii, de care nu am aflat încă… poate vreun „Dorel”.. că nu reiese până acum cine manevrează robinetele.

În concluzie.. cauza pentru care cedează Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă este una tehnică sau o eroare umană? Este cumva incompetență crasă, având în vedere precedentul de la Timișoara? Nu cumva era posibilă evitarea tragediei de la Babeș, dacă învățau ceva din lecția „Timișoara” și remediau problema legată de reglarea presiunii și testau mai bine capacitatea unității mobile la consum maxim?

Poate că da, poate că nu. Cu siguranță opinia publică așteaptă identificarea unor vinovați și preîntâmpinarea repetării acestor tragedii. Să sperăm, totuși, că nu vom avea o concluzie cinică de genul „morții sunt de vină, că s-au îmbolnăvit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: