Mon. Aug 15th, 2022

Sursa foto: thejakartapost.com

„Asistentele-amazoane” ale „animalilor politici”

Pe hârtie, proiectele europene cu privire la egalitatea de șanse între femei și bărbați reprezintă eforturi de intrare într-o normalitate a epocii în care trăim, fiind chiar o valoare fundamentală a UE, pentru care există un angajament strategic în acest sens. Doar că ne cam omoară transpunerea lor în fapte.. adică practica. Un astfel de dezechilibru se vede chiar în rezultatele de la alegerile parlamentare. Spre exemplu, din cei 466 de senatori și deputați, doar 82 sunt femei. Adică doar 17%, în scădere fată de procentele de acum 4 ani, când au fost alese 19% femei. Propuse sau nu, încurajate sau nu, cert este că în România a scăzut numărul femeilor parlamentar, spre deosebire de alte țări, unde este mai mare.

Iar dacă nu și-au găsit loc pe listele partidelor cu propuneri pentru alegerile parlamentare, „animalii politici” autohtoni au găsit o formulă prin care să „ajute” și să „promoveze” doamnele aflate în cercul de relații al acestora. În unele cazuri, doar așa s-ar putea explica armata de „asistente-amazoane” împinse pe podiumul politicii, care, în cele mai multe dintre cazuri, sunt desființate de societate.. și nu pentru că ne-am „civilizat” și suntem neam de hateri, ci pentru că sunt puse/ împinse în situații care generează dispreț.

În urma unei cercetări empirice, am descoperit că există două specii de „animal politic” contemporan. Acesta poate fi de tip modern, galant și altruist (specie aflată pe cale de dispariție), care recunoaște femeia ca egal, dar demersul său este dus în derizoriu de comentatorii de serviciu, fie de tip nevolnic, care „asistă social” fiicele amazoane în urma unor arajamente de culise cu rudele iubitoare. Oricum o dai, la noi tot nu e bine!

Dar iată câteva exemple de „animali polici” și „asistentele-amazoane” ale acestora:

  • Petru Avram aka „animalul politic”, director al Administrației Bazinele de Apă Prut-Bârlad, vicepreședinte al PNL Iași și cumătrul președintelui CJ Iași Costel Alexe a impus-o în funcția de inginer la Apele Române pe Simona Iancu, ex-chelneriță la un club din Iași, care nu avea cunoștinte de specialitate, dar care avea susținerea unchiului său, Virgil Saghin, primarul comunei Vatra Moldoviței. Ajunsă în malaxorul rușinii după dezvăluirile Recorder.ro legate de politizarea Apelor Române, tânăra măcar a demisionat, salvând poate sute de vieți care ar fi putut avea de suferit din cauza incompetenței sale.
  • Coincidență sau nu, la începutul lunii februarie, deputatul PNL Dan Vâlceanu a fost surprins la un restaurant din Herăstrău cu șefa organizației de tineret a PNL, Mara Mareș, fostă deputată PNL, iar o săptămână mai târziu „prințesa cartofilor” a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. De menționat că Mara este fiica unuia dintre cei mai mari producători de cartofi de Făgăraş, Ioan Mareş, acesta fiind consilierul judeţean al PNL. Despre fata lui tata mai zice lumea că, în 2017, ar fi fost aleasă, cu scandal, la conducerea organizaţiei de tineret liberal.
  • altă poveste de succes este a Georgianei Blaga, fiica lui Dumitru BLAGA – patronul Simex SA și consilier județean al PNL Sălaj -, care la doar 27 de ani se poate lăuda că s-a perindat prin niște poziții-cheie. A ajuns în Consiliul de Administrație al Societății Naţionale de Radiocomunicaţii, după ce a fost consiliera personală a ministrului Transporturilor la acea vreme, Lucian Bode (președinte PNL Sălaj). Totodată, distinsa domnișoară face parte și din Consiliul de Administrație al Grupului Exploatare și Întreținere Palat CFR SA București.
  • altă stea ravisantă, de data aceasta cu competențe în cooperative agricole de producție (CAP), pe nume Elena Ghindici, a fost numită de Ministerul Transporturilor în Consiliul de Administrație al CFR Marfă, pe 5 septembrie 2020, la trei zile după ce devenise consilier al consilierului de stat al liderului PNL, Virgil Guran. În timpul guvernării PSD, la jumătatea lui 2019, Ghindici a ajuns în două posturi la firme de stat: Transelectrica (unde a fost angajată în perioada iulie-decembrie 2019) și în CA-ul de la Metrom SA Brașov (filială a Companiei Naționale Romarm), producător de componente de muniție pentru armament.
  • Determinat să-și formeze o echipă de profesioniști, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, președintele USR București, intenționa luna trecută să o angajeze ca director general, după ce inițial o propusese ca secretar general al ministerului, pe Florina Prisăcaru, o colaboratoare a fostei Securități (conform verdictului dat de CNSAS) și ex-cumnată a fostului ministru al finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. Conform Hotnews.ro, în urma scandalui stârnit în spațiul public, ministrul a renunțat cu totul la această persoană  și a negat vreo legătură a familiei sale cu fosta securitate. Reamintim că tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, ce deține grupul de firme American International Radio (specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS) și ar fi avut legături cu afacerea „Motorola”.
  • În luna octombrie 2020, Cristina Racoceanu, fostă secretară executivă a partidului Uniunea Populară Social Creștină – partidul fostului director al SIE, Ioan Talpeș, a fost numită în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
  • Chiar dacă expresia „animal politic” patentată în cazul dezvăluirilor legate de politizarea Apelor Române, primul „animal politic” (galant) este fostul ministru de interne Marcel Vela. În timpul mandatului său, din sufletul său mare care abia încăpea în geaca de piele, a făcut un gest deosebit și și-a propus pentru decorare asistenta de la minister, Gabriela Cenuşă. Deși cel mai probabil, distinsa doamnă merita recunoașterea muncii sale pentru activitatea de comunicare în „focurile” crizei pandemice, demersul șefului său „au umplut-o de respect”.. mai bine îi dadea o primă.

Și lista poate continua, în societăți sau companii de stat, spitale.. sau mai simplu spus, în aproape tot sectorul bugetar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: