Mon. Aug 15th, 2022

Ei și ce? Episodul III: Nagy rezistă.. și persistă

Potrivit unei investigații Riseproject, pe 5 noiembrie 2020, prin ordonanță de urgență, Guvernul aproba achiziția publică a 10 milioane de seringi pentru campaniile de vaccinare Covid-19.

Contractul guvernamental pentru seringi a fost câștigat pe 7 ianuarie 2021, de compania Nova Tech Med SRL, în urma unei proceduri publice de achiziție prin negociere fără publicare prealabilă. Doar că achizițiile realizate de Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) fără licitație publică sunt de „doar” 1,3 miliarde de lei. Deh, suntem în „război” și cică în dragoste și în război totul e permis.

Dacă vă întrebați dacă avem nevoie de seringi.. normal că avem nevoie de ele, pentru că vaccinul vine în flacon de 6 doze, nu în doze unice gata de administrat. Atunci care e problema? Păi problema e cu jecmăneala.. și cu faptul că, deși achizițiile de materiale sanitare realizate prin Unifarm și ONAC anul trecut au fost controversate, încă este tolerată bișnițăreală pe banii statului! Investigația atrage atenția asupra unor „manevre” neaoșe de care, se pare, statul român nu se leapădă, și anume: această achiziție supervizată de Cornelia Nagy, președintele ONAC, a fost fără licitație publică. Mai mult, Nagy chiar ar fi schimbat regulile achiziției după ce procedura se finalizase. Pe lângă lipsa de transparență a achiziției, investigația jurnalistică arată că firma câștigătoare a oferit un preț mai mare, seringile nu ar fi conforme, iar primele două tranșe au fost aduse din Qatar de avioane ale MapN, deși cădea în obligația Nova Tech Med, conform contractului. Un alt „amănunt” deloc de trecut cu vederea este faptul că, în urma acestui contract, compania câștigătoare ar obține un profit estimat la 2,84 milioane lei, cam 80% din profitul cumulat al companiei în opt ani de existență.

Nova Tech Med este deținută de Adrian Văcărean, dar este condusă de soția acestuia, Irina Văcărean. Nova Tech Med a fost înființată cu opt ani în urmă, timp în care a încasat de la spitalele de stat peste 9 milioane de euro, iar anul trecut nu a vândut nicio seringă către spitale. Cei de la Riseproject au descoperit că, înainte să înființeze firma de echipamente medicale, familia Văcărean ar fi păcălit statul cu sute de mii de lei, transferând mai multe companii cu datorii către o rețea de trafic cu migranți.. hai că sunt profesioniști de încredere, ce naiba?!!

Întâmplător sau nu, Cornelia Nagy, șefa ONAC, nu este la prima abatere. Anul trecut, în plină criză de echipamente medicale, Nagy a atribuit contracte de achiziții către firme „preferate”… păi, dacă nici „prietenii”  nu se ajută între ei, atunci cine o mai face? Interesant este că aceasta încă rezistă pe poziție în fruntea Oficiului, de parcă e.. indispensabilă. Oare de ce? Pentru că are „spate” beton!! Ne-a zis un connoisseur, alături de care s-a anturat în cercurile selecte de „prieteni”, și anume fugarul Cristian Rizea, în „Spovedania” lui:

„Chiar în aceste zile de criză generată de COVID 19 în România, ONAC (Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate) cumpără pe banda rulantă la suprapreț prin încredințare directă tot felul de produse necesare statului în lupta cu coronavirusul! Ce nu știți voi, pentru că incisivii ziariști de investigație care vin cu aceste dezvăluiri nu vor să vă spună tot adevărul, e că șeful acestei instituții, Cornelia Nagy, a fost numită în funcție de Viorica Dăncilă la recomandarea celor din SIE! Presupun că o să mă întrebați de unde știu? Întâmplarea face că între anii 2005 și 2008, în vacanțele petrecute cu familia Bazac, aceștia să mi-i prezinte pe bunii lor prieteni Cornelia și Ferdinand Nagy zis Ferdi, actual ambasador al României în Muntenegru și bineînțeles ofițer acoperit SIE, care erau și ei prezenți de fiecare dată în aceste vacanțe în străinătate! Așa cum alături de ei și de familia Bazac se afla mereu și familia lui Tiberiu Dinu, consul general al României la Milano foarte mulți ani, până de curând când cei din Sistem cred că nu au mai tolerat „combinațiile cu vize” și escapadele regulate ale acestuia la bordelurile discrete din Lugano departe de ochii curioșilor dar nu atât de departe pe cât credea el pentru cei din SIE! Soția lui Tibi Dinu pe nume Liliana Carmen Dinu ajunsă și ea consul tot la Milano iar între timp după scandalul permiselor false în care a fost implicată, chiar promovată consul șef la Consulatul General din Catania, este sora Cameliei Bazac soția fostului ministru al sănatății Ionuț Bazac cel căruia DNA i-a acordat imunitate pe viață pentru toate faptele penale savârșite atât pe vremea când fusese secretar de stat la ministerul Sănătății (2000-2002 și 2004) cât și pentru perioada din decembrie 2008 până în septembrie 2009 când fusese ministru al Sănătății! Dovada relației foarte strânse între Ionuț Bazac și Tiberiu Dinu o reprezintă și achiziția pe care aceștia au făcut-o împreună la Snagov în vecinătatea Vilei 23 unde și-au construit o vilă imensă în curtea căreia și-au amenajat și o piscină de dimensiuni olimpice în apropierea pontonului de bărci! Deși această investiție începuse încă din 2005 și înainta destul de greu, în 2009 odată ce Bazac a ajuns ministru al sănătății, ca prin minune vila a fost foarte rapid finalizată pentru ca cele 2 familii să se poată bucura pe timpul verii de toate facilitățile oferite! Și iată cum gașca veselă cu care eu și soția mea îmi petrecusem vacanțele de vară și de iarnă între anii 2005-2008 este la putere și azi, ce-i drept mai din UMBRĂ…”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: