Mon. Oct 18th, 2021

Sursa: GatesNotes.com

Bill Gates propune înființarea unui sistem global de alertă pentru a detecta la timp epidemiile

Într-o scrisoare anuală publicată de cuplul Bill și Melinda Gates pe blogul GatesNotes.com, miliardarul avertizează că lumea trebuie să se pregătească pentru următoarea pandemie aşa cum s-ar pregăti pentru un război.

„Realitatea nefericită este că COVID-19 s-ar putea să nu fie ultima pandemie. Nu știm când va lovi următorul coronavirus sau o boală nouă pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar ceea ce știm este că nu ne putem permite să fim prinși din nou cu garda jos. Amenințarea următoarei pandemii va fi întotdeauna atârnată deasupra capului nostru – cu excepția cazului în care lumea ia măsuri pentru a o preveni”, subliniază Bill Gates.

„Nu ne putem permite să fim prinşi din nou cu garda jos. Ameninţarea următoarei pandemii va rămâne întotdeauna deasupra capului nostru – cu excepţia cazului în care lumea ia măsuri pentru a o preveni”, mai susține acesta.

Gates consideră că „dublarea investițiilor în cercetare și dezvoltare” este „cea mai rentabilă poliță de asigurare pe care populația lumii o poate cumpăra”, pentru „a economisi trilioane şi pentru a preveni milioane de decese”.

„Pentru a preveni să nu se repete suferința din acest ultim an, pregătirea pentru următoarea pandemie trebuie luată la fel de în serios ca ameninţarea războiului. Lumea trebuie să cheltuiască miliarde pentru a economisi trilioane şi pentru a preveni milioane de decese. Cred că este cea mai bună, cea mai rentabilă poliţă de asigurare pe care şi-o poate permite lumea. (…) Oprirea următoarei pandemii va necesita cheltuirea a zeci de miliarde de dolari pe an – o investiție mare, dar amintiți-vă că pandemia COVID-19 se estimează că va costa lumii 28 de miliarde de dolari. Lumea trebuie să cheltuiască miliarde pentru a economisi trilioane (și pentru a preveni milioane de decese). Cred că aceasta este cea mai bună și cea mai rentabilă poliță de asigurare pe care lumea o poate cumpăra”, a afirmat Bill Gates.

Bill Gates propune, de asemenea, înfiinţarea unui „sistem global de alertă”, pentru a putea detecta epidemiile cât mai curând posibil. În viziunea miliardarului, „sistemul” ar funcționa ca o forţă de reacţie rapidă pentru bolile infecţioase, fiind format de profesioniști care ar fi în alertă constantă pentru a răspunde unei potenţiale crize sanitare. Gates estimează că ar fi nevoie de aproximativ 3.000 de astfel de profesionişti în întreaga lume.

„În primul rând, trebuie să observăm focarele de boală de îndată ce se întâmplă, oriunde se întâmplă. Acest lucru va necesita un sistem global de alertă, pe care nu îl avem astăzi la scară largă. Coloana vertebrală a acestui sistem ar fi testarea diagnosticului. Să presupunem că sunteți asistentă medicală la o clinică rurală de sănătate. Observați că apar mai mulți pacienți cu tuse decât v-ați aștepta în această perioadă a anului sau poate chiar că mor mai mulți oameni decât în ​​mod normal. Deci, testați agenții patogeni obișnuiți. Dacă niciunul dintre aceștia nu este pozitiv, eșantionul este trimis în altă parte pentru a fi secvențiat pentru investigații suplimentare. Dacă eșantionul se dovedește a fi un agent patogen foarte infecțios – sau complet nou -, atunci un grup de profesioniști în boli infecțioase intră în acțiune. Gândiți-vă la această forță de reacție ca la o echipă de pompieri ai pandemiei. La fel ca pompierii, aceștia sunt profesioniști complet pregătiți să răspundă la potențiale crize la un moment dat. Atunci când nu răspund în mod activ la un focar, își mențin abilitățile clare lucrând la boli precum malaria și poliomielita. Estimez că avem nevoie undeva la 3.000 de profesioniști în întreaga lume”, mai arată Bill Gates în scrisoarea publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: