Thu. Aug 11th, 2022

Lebăda AURie

Proaspăt intrați pe scena politică, reprezentanții AUR au devenit rapid incomozi unor „cunoscuți” ai micului ecran. Aflați sub lupa jurnalistică și nu numai, cei de la AUR sunt luați la puricat asiduu. Portretul creionat de presă, din ceea ce au publicat necontenit în decurs de o săptămână, arată așa: „unioniști”, „naționaliști”, „extremiști”, „huligani”, „credincioși”, etc. Numai „de bine”, de parcă le provoacă frică și scârbă în același timp. Numai că nu văd și reversul: le fac publicitate, nu contează dacă e pozitivă sau negativă… tot reclamă este!

De curând, mai precis joi seara, la postul Antena 3, am constatat că AUR naște panică, deoarece aduce în dezbatere aspecte ce ies din șabloanele care au făcut șanțuri în urechile telespectatorilor. Iar asta se traduce în reorientarea publicului și solidarizarea cu ideile promovate de aceștia. Și spun asta pentru că am văzut câtă vizibilitate au generat înregistrările emisiunii în social media.

Așa se face că, în emisiunea „Sinteza zilei”, unii invitați (prin videocall) și-au dat arama pe față, intrând într-un schimb de replici, departe de a fi civilizat, cu o reprezentantă a AUR. Atât deputatul UDMR Szabo Odon, cât și prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, au intrat într-un conflict cu senatorul ales pe listele AUR Iaşi, Diana Şoşoacă, fiind deranjați de întrebările și afirmațiile acesteia, și nu puțin a fost până totul a degenerat în circ… mârlănesc.

Dar s-o luăm pe rând. Pe fondul speculațiilor potrivit cărora Ministerul Educaţiei ar putea ajunge la UDMR, și simțind nevoia să-și arate (ne)bărbăția, domnul deputat Odon a apelat la argumentul suprem.. a început să arunce cu jigniri și acuzații la adresa Dianei  Șoșoacă.

„Aţi fost văzută în gara din Oradea împreună cu un infractor condamnat! Aţi fost cu un infractor în gara din Oradea, am poza”, a amintit Odon, referindu-se la Mihai Lasca, ales deputat de Bihor pe listele AUR. Despre Lasca presa a scris că a fost condamnat în două dosare – unul, pentru lovire, iar un altul, pentru constituirea unui grup infracţional care spărgea bancomante, dar ambele cauze se află în faza judecării apelului.

Diana Şoşoacă a insistat că Lasca nu este condamnat definitiv şi l-a acuzat, la rândul ei, pe deputatul UDMR că nu recunoaşte Ziua Naţională a României. „Dumneavoastră unde eraţi de 1 decembrie? De ce nu sărbătoriţi Ziua Naţională a României? (…) Şi atunci, cum să vă doresc eu în funcţia de ministru al învăţământului, când dumneavoastră aveţi 7 la sută iar noi, 10%? Dumneavoastră sunteţi un om care vă bateţi joc de români şi de România (…) Măsuraţi-vă cuvintele, pentru că nu aţi demonstrat decât că sunteţi în statul paralel statului român. Vă rog să vă identificaţi etia şi apartenenţa. Sunteţi cetăţean român”.

Schimbul de acuze a culminat și cu o insultă, deputatul UDMR numind-o pe Diana Şoşoacă o „țață de la piață”. Elegant!

Ulterior, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a intervenit în cadrul emisiunii pentru a comenta informaţiile oferite de Şoşoacă referitoare la diagnosticare şi testarea RT-PCR, insistând să i se adreseze cu întreaga titulatură „domnul profesor doctor”.

Invocând afirmațiile doctorului Tudor Ciuhodaru, Diana Şoşoacă a precizat, printre altele, că testele RT-PCR nu sunt exacte şi au erori între 35% şi 65% – exemplificând cu cazurile medicului erou de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu (care în România a fost diagnosticat pozitiv, iar belgienii au stabilit că nu e infectat) și al celor 23 de fotbaliști cu rezultate fals-pozitive, precum și că testele nu sunt acreditate RENAR.

Replica prof. dr. Adrian Streinu-Cercel s-a bazat, în special, pe argumentul expertizei sale profesionale, negând orice fel de alt aspect. De la un profesor doctor ne așteptam la niște argumente… mai științifice.

O tempora, o mores!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: