Tue. Aug 16th, 2022

Sursa foto: Profit.ro

Undă verde de la CE: ProTV poate fi cumpărat de miliardarul ceh Petr Kellner

Comisia Europeană a aprobat marţi achiziționarea CME de către PPF Group NV, conform unui comunicat emis marți de instituția europeană, informează StirilePROTV.

Comisia a concluzionat că tranzacția nu ridică motive de îngrijorare în ceea ce privește competiția în Spațiul Economic European. În urma avizului pozitiv din partea Comisiei Europene, uniunea dintre PPF Group și CME nu mai are nevoie de alte acorduri pentru a fi finalizată. Astfel, finalizarea tranzacției este așteptată în data de 13 octombrie 2020, conform unui comunicat emis de CME, transmite StirilePROTV.

PPF şi CME au ajuns la un acord anul trecut, în luna octombrie, iar tranzacţia se ridică la suma de aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Noul proprietar al grupului Pro va fi aşadar Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, cu o avere de 18,5 miliarde de dolari. Kellner are şi alte afaceri în România, axându-se în mare parte pe imobiliare – el deţine sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center din Bucureşti, informează Adevărul.

Tranzacţia s-ar fi aflat sub semnul întrebării după ce, la începutul anului, senatorul american Marco Rubio ar fi cerut examinarea tranzacţiei, din cauza unor legături care ar exista între Kellner şi China. Răspunsul PPF nu a întârziat, fondul de investiţii spunând că acuzaţiile se bazează pe „informaţii false”, iar achiziţia CME nu va face decât să complementeze afacerile pe care PPF le are deja în zona de telecomunicaţii, relatează Adevărul.
Potrivit presei locale și internaționale, Petr Kellner deține un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China.

În 2019, G4Media publica o serie de detalii cu privire la ascensiunea miliardarului ceh dar și despre legăturile acestuia cu Rusia. Așadar, Petr Kellner și-a început cariera în Cehia anilor 90, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiții PPF, a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură).

Companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un „activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner e strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

Un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este „un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”, relatează G4Media.

De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) e mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Studiul „The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

Tot G4Media aduce în atenție faptul că numele lui Petr Kellner apare și în Wikileaks. Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că „frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei, informează G4Media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: