Fri. Nov 27th, 2020

Sursa foto: romaniacurata.ro

România Educată sau cum să nu faci nimic, dar să constrângi profesorii care refuză să predea online

După nici măcar o lună de la începerea noului an școlar, cu toate lipsurile și problemele existente la nivel de școală, cu școli aflate în scenariul roșu, cu copii care învață în containere, sau cu aproape zero asumare din partea ministerului educației, aflăm că „pentru prima dată de la debutul pandemiei, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) amenință cadrele didactice care refuză să predea online cu desfacerea contractului de muncă”, transmite Europafm.ro

Potrivit anunțului pompos, inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă învățătorii și profesorii folosesc platformele educaționale puse la dispoziție gratuit de Google și Microsoft. Comisia de disciplină va analiza fiecare situaţie în parte, pentru a afla de ce refuză profesorii să ţină lecţii şi în sistem online. Dascălii pot fi sancţionaţi cu un avertisment, diminuarea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă.

„Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice”, a declarat Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Care sunt motivele pentru refuzul predării online? Cei mai mulți profesori şi învăţători se tem să nu fie înregistraţi de copii, iar filmările să fie ulterior postate pe internet. Alții se tem că ar putea contacta coronavirusul prin folosirea la comun a dispozitivelor utilizate pentru predarea online.

Cornelia Popa, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, spune că sunt mai multe motive pentru care profesorii nu vor să predea online, relatează Digi24.ro

„Fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate în ultima parte a anului școlar trecut, în care unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat și au deranjat ora, au fost jigniți profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook. Situațiile s-au repetat, iar Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații”, a spus Cornelia Popa.

„Alți colegi spun că, deși au acces la internet, copiii de acasă nu receptează mesajul, nu se aude prin mască și nu reușesc să lucreze simultan și cu elevii din clasă și cu cei de acasă și atunci caută soluții. Și desigur, mulți țin la faptul că nu și-au dat acordul pentru difuzarea imaginii”, a adăugat ea.

Însă, mai există și o altă categorie.. a celor care nu dispun de echipamente de generație recentă, care să permită trasmiterea online. Să ne amintim că există numeroase cadre didactice și elevi din medii defavorizare care nu au primit dispozitive electronice.. pentru că guvernul și ministerul educației nu au reușit să le achiziționeze la timp.

Rareș Voicu, președintele Consilului Național al Elevilor, spune că i-au povestit mai mulți colegi din țară că sunt profesori care nu vor să predea online pentru că nu au primit infrastructura necesară și nu vor să vină cu laptopurile și tabletele de acasă.

„Am colegi care fac școală online, în sistem hibrid și au profesori care intră în sala de clasă pe tabletă și pe laptop, însă elevii de acasă fie nu-i văd, fie nu-i aud, fie nu pot să interacționeze cu colegii”, a spus Voicu.

Deși problema învățământului online este cât se poate de serioasă, fiind resimțită atât de profesori, cât și de numeroși elevi și.. implicit, de părinți, pare că numai ministerului educației nu e „deranjat” de ceea ce se întâmplă în ograda sa.. sau e într-un blocaj și nu reușește să se adune și să performeze.. cu atât mai mult cu cât a avut experiența discutabilă din martie-iunie a școlii online, iar mai apoi, timp berechet, până în septembrie, să identifice soluții optime și să implementeze proceduri adecvate și adaptate situației în care ne aflăm.

Dar cine să-i tragă de urechi pe cei de la minister.. dacă șeful guvernului se face că nu vede?! Premierul Ludovic Orban, în urmă cu câteva zile, a precizat că profesorii trebuie să se adapteze și să țină cont de dreptul copiilor la educație.

Sunt obligați să predea materia online. Este obligația cadrului didactic de a asigura transmiterea cunoștințelor, în conformitate cu programa, fie în clasă fie online. Dreptul la educație al copiilor este un drept fundamental. Nu ne putem juca. Cadrele didactice trebuie să se adapteze și să transmită cunoștințele”, a declarat Ludovic Orban, preluat de Europafm.ro.

Deci profesorii au obligații.. mai puțin drepturi.. și toată lumea arată cu degetul spre profesori. Ei sunt vinovați, nu-i așa? Oare chiar așa este? Nu cumva ministerul educației, în frunte cu doamna „pepsiglas”, s-au spălat frumos pe mâini și au fugit de responsabilitate.. din nou? Au găsit cum să scape de nemulțumirile cetățenilor fără prea mare efort: trimit inspectorii școlari să aplice sancțiuni profesorilor „indisciplinați”, care refuză să se conformeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: