Thu. Oct 22nd, 2020

Sursa foto: Reuters

UE solicită Facebook, Google, Twitter să depună mai multe eforturi pentru combaterea dezinformării

La doi ani după ce au convenit asupra unui cod de bune practici autoreglementat pentru combaterea dezinformării, Facebook, Google, Twitter şi alte companii rivale din domeniul technologiei trebuie să depună mai multe eforturi pentru a fi mai eficiente, a transmis joi Comisia Europeană, transmite Reuters.

Ştirile false legate de COVID-19 au accelerat apelurile ca reţelele de socializare să fie mai active în combaterea dezinformării.

Companiile, printre care s-au mai numărat Mozilla şi organismele comerciale din industria publicităţii, s-au alăturat acestui cod încă din 2018, într-o încercare de a preveni reglementările mai dure. Ulterior, Microsoft şi TikTok s-au alăturat grupului.

Cu toate acestea, există unele deficienţe în acest cod, arată o evaluare realizată la un an de funcţionare, a precizat Comisia într-un raport consultat de Reuters.

„Acestea pot fi grupate în patru mari categorii: aplicarea inconsecventă şi incompletă a codului de către platforme şi state membre, lipsa unor definiţii uniforme, existenţa mai multor lacune în acoperirea angajamentelor din cod şi limitări intrinseci ale naturii autoreglare a codului”, se arată în raport.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a solicitat mai multe măsuri pentru contracararea noilor riscuri.

„În contextul în care asistăm la noi ameninţări şi actori, este momentul să mergem mai departe şi să propunem noi măsuri. Platformele trebuie să devină mai responsabile şi transparente. Trebuie să fie mai deschise şi să ofere un acces mai bun la date, printre altele”, a spus Jourova.

Vera Jourova lucrează în prezent la un Plan european de acţiune pentru democraţie, pentru a face democrația mai rezistentă la amenințările digitale.

De asemenea, Comisia va propune noi reguli incluse în Legea serviciilor digitale până la sfârşitul anului, care vor spori responsabilitățile social media și răspunderea pentru conținutul de pe platformele lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: