Thu. Oct 22nd, 2020

Sursa: Usrplus.ro

Radu Mihaiu, candidat PS2 – între onestitate și succes în afaceri

Pentru Primăria Sectorului 2 a Capitalei alianța USR-PLUS și-a asigurat sprijinul PNL pentru un candidat destul de puțin cunoscut publicului: Radu Mihaiu. Pe scurt, acesta se prezintă ca fiind IT-ist de meserie, fost secretar de stat care vrea să digitalizeze administrația publică și  vrea mai mult spațiu verde pentru oraș.

Cum îl caracterizează unii dintre colegii săi mai cunscuți și ce spun că va face dacă va fi primar:

Președintele PLUS București, Vlad Voiculescu spune că „Radu nu îndeplinește două criterii pe care le putem spune despre aproape toți politicienii pe care țara i-a tot avut până azi: că vorbește mai mult decât face – Radu este un om al acțiunilor. Doi, că în general, mulți dintre politicienii din țara asta nu-și pot găsi un loc în mediul privat. Radu Mihaiu este exact opusul acestor vorbe. Radu vine cu capabilități și cu un fel de a face lucrurile care lipsește în administrația locală și centrală din România”.

Președintele USR București, Claudiu Năsui a subliniat că odată ce Radu Mihaiu va ajunge primar putem să ne așteptăm la câteva tipuri de măsuri precum: „Debirocratizare, cu un aparat al primăriei care va funcționa mai suplu, care nu-ți va cere la fel de multe hârtii și nu te va pune pe drumuri degeaba. Pentru că Radu este și IT-ist și gândește procesele în termeni de digitalizare, de cum să meargă lucrurile mai ușor. Radu are și curaj și viziune și va adopta și măsuri de tip meritocratice”.

Ce spune presa că ar mai fi de lămurit din ce a făcut Radu Mihaiu, ca să știm ce îl recomandă și cum va adopta măsurile meritocratice:

Ar trebui să afle cam cât câștigă în prezent, ca să își completeze corect declarațiile de avere și să nu aibă probleme. Asta deoarece Hotnews a aflat că Radu Mihaiu nu știe cât câștigă pe lună, dar măcar știe cam cât cheltuie: „Evaluez cheltuielile mele la 3-4000 de euro, cheltuieli personale”. E un început bun!

Ar fi bine să își pregătească, pentru alegători și eventual pentru jurnaliști, o explicație despre creșterea exponențială de venituri survenită providențial în intervalul iunie-august 2016. PsNews a semnalat această adevărată mană cerească, dar nu a găsit explicații:

”Astfel, pe 9 iunie 2016, aflat în funcția de consilier al ministrului, Mihaiu declara că a încasat salariu ca administrator de la firma E- Dea Works de 12.000 de ron pe an (adică 1000 de lei pe lună), în plus a mai încasat din drepturi de proprietate intelectuală alți 14.000 de ron pe an (adică 1160 de lei pe lună). Mihaiu a declarat mașina cumpărată în 2008 (cu șase ani înainte) și apartamentul de 75 mp cumpărat prin credit în 2009. De asemenea, IT-istul devenit peste noapte consilier de ministru a declarat trei conturi  bancare în care aflau circa 50.000 de ron.

Pe 8 iulie 2016, Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, reușește să-l impună pe prietenul său Mihaiu în importanta funcție de scretar de stat, acesta fiind practic egalul lui Dan Barna, care ocupa o funcție similară. Mihaiu depune o nouă declarație de avere ce se dovedește de data asta plină de surprize: Mihaiu declara trei conturi la ING Bank în valoare de 286.000 de ron, 190.000 de ron și 4.800 de euro. Practic, la interval de două luni după ce este numit consilier de ministru apoi secretar de stat, îi ajunge în cont suma de 120.000 de euro! În condițiile în care l-a numirea în funcție, în luna mai 2016, avea circa 12.000 de euro cash în conturi! Verificând datele financiare ale firmuliței de soft E- dea Works reiese că, în anul fiscal precedent, 2015, compania a făcut un profit oarecum similar de 120.000 de euro, însă Mihaiu avea drepturi de doar 25% din dividende”.

A devenit celebră afirmația „nu mă întreba cum am făcut primul milion”. E bună și utilă, dar pentru cineva care are mai multe milioane și, de preferat, pentru cine nu dorește să ocupe o funcție publică care impune transparență și integritate.

Altfel, Radu Mihaiu ne promite onestitate.. după ce va fi ales („S-a născut o nouă generație de politicieni onești care nu au nevoie de banii publici pentru a trăi, pentru că și-au făcut carierele în mediul privat și sunt mânați în principiu de dorința de a avea o țară ca afară, iar pentru a avea o țară ca afară, trebuie să votăm pentru motive ca afară și pentru oameni care au o viziune de rezolvare ca afară”) și o țară.. ca afară (să fie SUA modelul? poate Franța? Sau…  Insulele Virgine Americane şi Vanuatu!!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: