Tue. Aug 16th, 2022

Sursa foto: tribuna.ro

„România Educată”, încotro?

Deși este necesară, începerea școlii vine într-un moment în care România reduce restricțiile, populația pare mult mai relaxată după concediu, iar iminența valului doi de infectări bate la ușă.

Chiar dacă ne aflăm în fața unui an școlar atipic, după șase luni de coronavirus ar fi trebuit ca ministerele sănătății și educației să fi acordat o maximă atenție procedurilor și măsurilor pentru protejarea elevilor și a personalului didactic. Chiar scriam cu ceva timp în urmă despre începerea noului an școlar pe 14 septembrie și despre cât de „bine” s-a pregătit Ministerul Educației pentru asigurarea EDUCAȚIEI în mediile defavorizate.

Am crede că măcar au fost rezolvate problemele legate de lipsa apei curente, a canalizării și a grupurilor sanitare salubre, pentru că multe dintre unitățile de învățământ din mediul rural încă funcționează în condiții improprii.

Ei bine au rezolvat.. din „pix”.. cu ajutorul Ministerului Sănătății, care a relaxat normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare, în condițiile în care 20% dintre unități, adică aproximativ 3.500, nu au așa ceva. Cum „au rezolvat” problema cu apa potabilă de la rețea? Au înlocuit-o cu dozatoare. Da, ați citit bine! În anul 2020, în „România Normală”, europeană, Ministerul Sănătății a abrogat ordinul care impunea o serie de norme de igienă… mai ales acum, în vreme de Covid-19, când se impune respectarea măsurilor sanitare.

Modificarea a apărut în Monitorul Oficial în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile locale, în condițiile în care responsabilitatea obținerii autorizației sanitare este și a primăriei, unitățile de învățământ fiind în administrarea acestora, relatează Edupedu.ro.

Ce este și mai revoltător este justificarea dată de autorități pentru modificările propuse și anume faptul că vechile norme de igienă ar fi prea greu de îndeplinit, dar stați liniștiți că „se ține cont de reglementările legale existente care se impun a fi aliniate la directivele europene și în interesul prevenirii situațiilor epidemiologice în unitățile de învățământ de stat sau private”. În această telenovela românească mediocră, autoritățile susțin că „țin pandemia sub control”!

Anterior, unitățile de învățământ nu primeau autorizația sanitară din motive precum: lipsa alimentării cu apă potabilă, lipsă canalizare, grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ, cubaj insuficient în sălile de grupă/clasă pentru numărul copiilor/elevilor, clădiri în stare avansată de degradare, la care sunt necesare lucrări complexe de reabilitare la fundații, pereți și/sau acoperiș, iluminat natural sau artificial deficitar, sisteme de încălzire improprii (sobe/godine).

Ținând cont de situația din teren, tragem concluzia că înainte funcționau fără autorizație.. iar acum sunt acoperiți că funcționează legal, chiar dacă nu s-a schimbat nimic, nici măcar un pai.

Tot „sub control” este și varianta învățământului online, Guvernul Orban anunțând că nu poate achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevii din mediile defavorizate, pentru că licitația pentru dispozitive nu va fi finalizată până la începerea anului școlar, adică pe 14 septembrie.

„Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevi. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a precizat Ludovic Orban.

Departe de lumea paralelă în care levitează politicienii, elevii se întorc la școală. Mulți dintre ei revin la aceleași condiții precare, cu care s-au obișnuit de mici, visând la o „Românie Educată”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: