Sun. Aug 14th, 2022

Sursa foto: Atelieruldestiri.ro

Reprezentanții părinților despre măsurile pentru începerea școlii : „Responsabilitatea a fost efectiv pasată familiilor, iar autoritățile nu își asumă nimic”

Draftul cu regulile sanitare pentru începerea școlii, pus în dezbatere publică ieri noapte de Ministerul Sănătății, îi nemulțumește pe reprezentanții părinților care atrag atenția că responsabilitatea a fost efectiv pasată familiilor, iar autoritățile nu își asumă nimic. Practic, „se spală pe mâini cu ajutorul acestui document”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, pentru Edupedu.ro.

„Nu înțeleg de ce în preambulul draftului, toată răspunderea vine către societatea civilă și autoritățile nu își asumă o responsabilitate a lor clară. Nu cumva experții de la Inspecția Sanitară de Stat (INSP) ar fi trebuit să coboare la nivelul unităților de învățământ ca să facă împreună cu cei din prima linie planul acesta?”, întreabă Cristache.

Din punctul său de vedere, Ministerul Sănătății „s-a spălat pe mâini cu acest ghid așa cum îi învață și pe copii să se spele pe mâini cu apă și săpun”.

„Ei lasă responsabilitățile la părinți și nu își asumă absolut nimic, cu excepția unui ghid foarte bine scris, în teorie ideal, însă care este imposibil de pus în practică la nivelul unităților de învățământ fără să existe și o abordare unitară la nivelul autorităților: consiliile județene, inspectoratele școlare, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Guvernul”, a spus Cristache.

Mai exact, de ce Ministerul Sănătății nu își asumă prezența unor asistenți medicali în fiecare școală pentru a face triajul epidemiologic zilnic, mai întreabă Iulian Cristache. „De ce cade acest lucru în sarcina părinților și profesorilor care nu au nicio treabă cu medicina? Și încă ceva, montarea plexiglasului, care este garanția că îi va proteja pe elevi? Am stat o lună și jumătate până la publicarea noului ghid și practc asta este principala noutate”, spune reprezentantul părinților.

În ceea ce-i privește pe elevii care au și alte boli asociate și care pot obține o adeverință pentru a nu veni fizic la ore, Cristache întreabă care este periada de valabilitate a acestei adeverințe de la medicul de familie, „este pentru tot anul școlar sau autoritățile îi pun pe drumuri pe părinți și copii?”.

Ministerul Sănătății a publicat la 18.08.2020 proiectul de ordin de ministru care conține măsurile pe care instituția, împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii, le-a propus. Proiectul este în dezbatere publică și conține un set de „principii generale”.

Sursa articol: Edupedu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: