Tue. Jan 19th, 2021

Începerea noului an școlar – pretext pentru alegerile locale

Începe să fie din ce în ce mai evident că proiectul de țară „România Educată” este o mascaradă care dă bine doar pe hârtie sau în momentele de contemplație demagogică.

Nu dezamăgesc doar bâlbele și declarațiile din ultimele cinci luni ale reprezentanților ministerului Educației, în frunte cu doamnele Anisie și Barcari, sau a președintelui Klaus Iohannis, ci și lipsa unor acțiuni concrete care să sprijine educația generațiilor de elevi afectate de pandemie și încăpățânarea de a începe noul an școlar pe 14 septembrie, deși aproape zilnic este depășit pragul de infectări din ziua precedentă.

Cu toate că politicienii vorbesc în termeni favorabili despre cât de bine este gestionată pandemia și dau asigurări că sistemul de educație este pregătit pentru întoarcerea elevilor în bănci, în fapt părinții și profesorii sunt sceptici și nedumeriți în legătură cu situația concretă.

În condițiile în care mai este fix o lună până la începerea noului an școlar, tot ce au realizat aleșii aflați la Guvernare a fost o licitație pentru un număr subdimensionat de tablete (despre care am scris aici), care încă nu s-a finalizat, și stabilirea „semaforului” – adică cele trei scenarii care se referă la modalitatea de desfășurare a învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Teoretic, scenariile „semafor” stau bine pe hârtie. Practic, scenariul „hibrid” cu școala online încă este un deziderat… pentru că elevii nu au primit dispozitivele online. Ca să nu mai vorbim despre faptul că multe dintre școli încă nu au apă curentă și funcționează cu toalete insalubre.. în fundul curții… Vă amintiți mesajul de informare publică pentru care Guvernul a alocat 200 milioane de lei presei: Spălați-vă pe mâini, purtați mască, distanțați-vă fizic? Mda.. detalii.. dar aleșii neamului sunt super optimiști.. Covidul nu trece prin hârtie.. deci suntem în siguranță. Uraaa!!

Cu toate că numărul de infectări crește, fiind clar ca lumina zilei că ne așteaptă un septembrie roșu din punct de vedere al creșterii numărului de infectări (reîntoarcerea la serviciu a celor aflați în concediu, începerea școlii etc.), paradoxal, măsurile de prevenire a infectării cu Covid-19 se relaxează.

Spre exemplu, premierul Ludovic Orban a fost de acord ca programul teraselor să se prelungească până la ora 24:00.. acum când sunt cel puțin 1.400 de cazuri de noi persoane infectate pe zi.

Un alt exemplu este legat de școală, care începe fără triaj epidemiologic, pentru că Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor, deoarece „durează și provoacă înghesuială la ușa școlii”. Așa a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil. Tot secretarul de stat a afirmat cu lejeritate că „un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părinții să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul. Când are febră, copilul nu trebuie adus la școală. E o măsură obligatorie”. Și așa au plasat sarcina „triajului” în cârca părinților și au rezolvat problema. De noaptea minții, nu?

De departe cea mai tare glumă a spus-o secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Horaţiu Moldovan. Acesta a declarat că „autorităţile vor găsi soluţii pentru a asigura siguranţa epidemiologică în şcoli, odată cu deschiderea anului şcolar, şi funcţionalitatea direcţiilor de sănătate publică, având în vedere că mulţi medici şcolari sunt detaşaţi în această perioadă la DSP-uri”. Horaţiu Moldovan consideră că „este (un plan – n.r.) foarte raţional, este nevoie să avem învăţământ, contactul până la urmă între cadrele didactice, între profesori şi elevii lor acest contact este necesar şi soluţia care a fost propusă cu zone de siguranţă, verzi, galbene, roşii, mi se pare raţională şi o să mergem pe această idee”. Întrebat ce se întâmplă cu medicii şcolari care sunt acum detaşaţi la DSP, Moldovan a declarat că „o să găsim soluţii echilibrate pentru a asigura siguranţa epidemiologică şi în şcoli şi funcţionalitatea DSP-urilor”.

Un aspect FOARTE important este folosirea, de către domnul Moldovan, verbelor la timpul viitor. Aha, deci nu au acum, dar „vor găsi soluţii”.. iar DSP se va ocupa de siguranţa epidemiologică în şcoli. Mda, ce-i drept DSP e atât de ocupat cu siguranța epidemiologică a cetățenilor încât nu răspunde nimeni la telefon cu zilele.

Oare de ce s-au precipitat aleșii neamului și au „aranjat” pe genunchi, cu relaxare, începerea noului an școlar? O fi din cauza agendei Executivului care e ocupată cu alegerile locale?!

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban susținea că „am reușit să oprim creșterea (cazurilor noi de infectări – n.n.). Creșterea e extrem de mică a numărului de cazuri și putem observa că există o limitare clară a răspândirii infecțiilor. (…) La nivelul actual de cazuri zilnice, se pot organiza alegerile iar odată cu adoptarea regulilor nu există niciun fel de probleme în ceea ce privește desfășurarea alegerilor”. Tare sau nu?

Putem trage următoarele concluzii: când erau 200-300 de infectări pe zi trebuia să stăm în casă și să completăm adeverințe și dacă mergeam cu gunoiul la ghena… iar acum, când sunt peste 1.400 de cazuri, e îndeajuns să purtăm mască, să păstrăm distanța și să ne spălăm pe mâini și suntem liberi.. să mergem la școală, la terase, să votăm. Totul e sub control și în caz de ceva probleme autoritățile VOR găsi soluții!!

Totuși nu putem să nu ne întrebăm DE CE? Oare sunt sacrificați elevii pentru a da un exemplu pozitiv și a justifica dorința de a ține alegeri pe 27 septembrie? Oare dacă triajul s-ar fi făcut la școli, ar speria electoratul (care ar fi experimentat asta de fiecare dată când își duceau copiii la școală) în privința a ceea ce îi așteaptă la intrarea în secția de votare, adică.. cum spunea domnul secretar de stat.. „înghesuială” și timpi mare de așteptare.. și ar descuraja cetățenii să mai vină la urne pentru a-și exprima votul?

1 thought on “Începerea noului an școlar – pretext pentru alegerile locale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: