Mon. Jan 18th, 2021

Sursa foto: Arnoldzwicky.org/

Uite Beretta, nu-i Beretta! Pistoalele înmânate personal de Vela poliţiştilor, restituite după ceremonia festivă

În plină pandemie, într-o zi toridă specifică sfârșitului de lună iulie, IGPR a organizat cu mare fast o ceremonie. Am căutat în calendar.. nu era ziua Poliției Române (a fost în martie) și nici vreo sărbătoare națională. Ei, bine, aflați că a fost o zi mare, aproape „istorică”. Pe 25 iulie 2020, s-a desfășurat ceremonia pentru a marca reînnoirea armamentului din dotarea poliţiştilor români. Ăsta da eveniment și chiar trebuia marcat acest moment.. pentru că după peste 45 de ani de activitate, vechiul pistol Carpați a ieșit la „pensie”, fiind înlocuit de „tânărul” Beretta. Și nu e o ironie fină. La modul cel mai sincer, armamentul din anii ’70 era depășit în toate privințele. Ce este amuzant și uluitor deopotrivă este faptul că a fost nevoie de o ceremonie festivă pentru ceva care ar fi trebuit să se întâmple natural, cu mult timp în urmă… gen acum vreo 10-20 de ani.

Maestrul de ceremonii, ministrul de interne Marcel Vela, a înmânat personal noile pistoale Beretta primilor 100 de poliţişti români. Binențeles totul cu respectarea măsurilor specifice în vreme de Covid-19: distanțare fizică, măscuțe și mănuși… după cum se poate observa aici.

„Astăzi este un moment extrem de important. Nu aş spune istoric, dar extrem de important. Din anii ’70, Poliţia din România foloseşte tehnică depăşită, pe care dumneavoastră o folosiţi în condiţii improprii. (…) Această tehnică nouă, pe care dumneavoastră astăzi aţi primit-o este un început. Toţi colegii dumneavoastră vor fi dotaţi cu armament de ultimă generaţie. În sfârşit, în Poliţia Română are loc o normalizare”, declara ministrul Marcel Vela.

Pe acordurile fanfarei militare, ofițerii de poliție s-au prezentat rând pe rând în fața ministrului, au salutat cu onor, au pus arma în toc și au mulțumit corespunzător: „Servesc Patria!”.

Din păcate, nici n-au apucat să se „bucure” prea mult de noile pistoale, pentru că, la finalul festivității, polițiștii au fost nevoiți să le predea, deoarece.. „nu efectuaseră instructajul obligatoriu” pentru folosirea acestui „tip nou de armament”.. că cică oamenii legii erau obișnuiți cu praștiile vechi, nu cu pistoale noi, de top.

„Cu ocazia ceremoniei festive au fost repartizate primele 100 de pistoale poliţiştilor din Capitală. Ulterior, pentru că toţi poliţiştii trebuie instruiţi, a fost efectuat instructajul. Au fost făcute trageri, s-au întocmit documentele de gestiune. Poliţiştii (n.red. – care au participat la ceremonie) cu excepţia a cinci sau şase colegi care sunt în concediu, au primit noile pistoale în data de 6 august şi acum le au asupra lor. Aceasta este procedura la nivel naţional. Toate unităţile care primesc pistoalele trebuie să facă aceste instruiri cu poliţiştii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR, comisarul Georgian Drăgan.

Și cum nu se putea să lipsească elementul de autenticitate tipic românească, se pare că nu e chiar așa cum susține purtătorul de cuvânt al IGPR, iar instructajul se lasă așteptat. Reprezentantul Poliției este contrazis chiar de președintele Sindicatului Europol, potrivit căruia polițiștii încă nu au pistoalele Beretta asupra lor.

„În privinţa ceremoniei de înmânare, la finalul festivităţii pistoalele au fost luate înapoi de către organizatori, iar în acest moment (n.r. 11 august) niciun poliţist nu are asupra sa, în serviciu, pistol Beretta. Asta pentru că, fiind vorba de un armament nou, e nevoie de o pregătire teoretică şi practică. În aceste condiţii, la momentul de faţă nu avem niciun poliţist care să aibă asupra sa modelul Beretta ca să îl putem vedea şi noi pe stradă la unul dintre poliţişti”, a declarat preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, pentru „Adevărul”.

Cu alte cuvinte, ceremonia fastuoasă a fost de fapt un spectacol de circ ieftin, care păstrează „tradiția” din ultimii 30 de ani. Ce? Nu vă mai amintiți de alte mari inaugurări „de fațadă”, precum cele ale unor segmente de infrastructură rutieră sau pasaje nefinalizate, terenuri de fotbal în pantă în sate părăsite, spitale sau clinici „fantomă”, parcuri sau locuri de joacă între benzi intens circulate sau fără zone de umbră? Și lista poate continua.. dar, trebuie să recunoaștem că ceremonia lui Vela nu întrece tăiatul de panglici la toaletele din școli sau la locurile de bătut covoare, festivități marcate de alți reprezentanți „neînțeleși” ai contemporaneității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: