Tue. Jan 19th, 2021

Marota teoriei conspirației. Incompetența statului român naște monștri

Trăim o perioadă tulbure de când, din supa primordială de liliac din Wuhan, a pășit printre noi acest COVID deosebit de iubitor de oameni. În acest timp, toate guvernele lumii – chiar și cel condus de Ludovic Orban, au trebuit să demonstreze cetățenilor că știu și pot să îi țină în siguranță. Problema este că, de câteva săptămâni, în România a fost lansată o marotă legat de faptul că teoria conspirației este cea care îi face pe foarte educații noștri cetățeni să se lingă pe față la grătare sau la plajă. În realitate, cei ce conduc statul român – la București și în țară, sunt prea incompetenți să poată găsi soluții adecvate, așa că au născut acest monstru al teoriei conspirației care ne încețoșează mințile.

Practic, problema nu este legată de toți idioții de pe Facebook care o înjură pe Andreea Esca, ci este legată de lipsa de încredre a fiecărui român în cei ce ar trebui să ne îndrume și să fie un exemplu. Haideți să explicăm de ce incompetența autorităților a născut monștrii teoriei conspirației.

Ca background, oricine poate citi despre comunicarea în situații de criză și legătura puternică dintre aceasta și reputația organizației sau instituției care comunică. Pe scurt, un lider care nu inspiră încredere sau care nu este el însuși un exemplu va avea probleme în a-i convinge pe alții să facă ce el doar spune. Sau – dacă nu ești precaut, ești prost, cum ne spunea președintele în video din link.

În acest timp, suportul de schiuri al președintelui, adică premierul țării, a lansat teoria conform căreia ”aceasta atitudine a fost generată, în mare parte, și de foarte multe luări de poziții, din păcate, din partea unor lideri politici iresponsabili, care au îndemnat oamenii să nu respecte regulile, care au bagatelizat în discursurile publice și care i-au determinat pe mulți români să nu perceapă la adevărata gravitate riscul acestei epidemii”. Concomitent, presa de pe preșul Guvernului a sărit să acuze o anumită tabără că ar fi vinovată, iar cealaltă parte a retaliat rapid, cu argumente similare. Acest conflict al declarațiilor nu face decât să valideze o cauză falsă a problemei care ne duce cu pași repezi către situația Braziliei – și nu ne referim la nucile de cocos sau samba.

În niciun moment, spre exemplu, Ancom sau vreo altă entitate guvernamentală care până acum puțin timp se ocupau de poliția internetului, nu au venit cu vreo statistică din care să rezulte cine sunt comunicatorii acestor teorii, care sunt canalele lor sau cât de mare este baza lor de followers. Nici guvernul sau președintele nu au explicat – atunci când ne-au spus că există campanii bine țintite care susțin teoria conspirației COVID, cine le propagă, cum, prin cine, către cine, etc. Păstrând proporțiile, teoria conspirației Covid sună ca și teroriștii de la Revoluție.

Care este atunci cauza lipsei de conformare a populației la regulile de distanțare și protecție socială? Simplu: lipsa de încredere în liderii care ar trebui să fie un exemplu pozitiv. În cazul multora dintre acești conducători exemplul este unul, din păcate negativ. Suntem un popor care își va aminti infinit mai ușor o greșeală a unui deputat decât faptul că acesta a respectat regulile. O atitudine normală, de bun simț trece foarte greu de radarul românilor, setat pe excepțional și dornic să înfiereze orice greșeală a clasei politice pe care oricum o învinuiește de orice. Acest lucru este o stare de fapt, mai ales pentru decizionalii cu un trecut politic bogat, care s-au mai aflat la butoane. Practic, românul care nu respectă regulile adoptă această atitudine nu fiindcă Serghei de pe Facebook îl invocă pe Bill Gates și 5G, ci fiindcă premierul, președintele, deputați, aleși locali NU RESPECTĂ CHIAR EI REGULILE.

Nesupunerea populației față de regulile sanitare (oameni buni, spălatul pe mâini nu e tiranie, e bun simț) vine din lipsa ei de încredere în cei ce ar trebui să îi convingă să respecte regulile.

Soluția este de fapt una simplă, chiar și pentru oamenii politici de pe la noi, limitați așa cum sunt: nu vă mai faceți de râs. Culmea, chiar și cei pe care Digi24 îi filmează la barurile de cartier discutând filosofie orientală și conspirație ar fi convinși de niște lideri care nu calcă strâmb atunci când vine vorba de impunerea unor reguli. Culmea, românii nu respectă niște norme suplimentare de siguranță impuse de niște oameni pe care îi doare în cot de reguli. Cauză situației de cacao în care ne aflăm nu este dat de faptul că internetul e liber și plin de idioți care cred orice prostie. Astfel de personaje vor exista mereu și, da, sunt mai susceptibile la manipulare. Practic, autoritățile refuză să elimine cauza problemei – propria incompetență și lipsa de încredere subsecventă a românilor, și atacă efectul – apariția unor personaje care cred că l-au prins pe regele reptilian de un picior, pe Facebook.

Sună a teorie a conspirației ce am scris aici, știm. E în regulă, tocmai am primit acest text de la împăratul reptilienilor, prin 5G subteran, direct în cipul de pe buletin. Dar știți ce putem să vă mai spunem despre acest popor misterior care conduce lumea?

Chiar și reptilienii poartă mască!!!

Sursă foto: tucson.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: