Tue. Sep 27th, 2022

Cum se dau banii de la UE. România cât va primi de fapt?

Planul de relansare economică europeană, după multele neînțelegeri și conflicte, s-a născut ”după discuții foarte complicate , după negocieri foarte complicate” care au durat peste 90 de ore.

            Pe scurt, ca să beneficieze de subvenții statele membre UE trebuie să își prezinte programele de relansare majorității claificate a celor 27 de state.

            Planul de relansare, în valoare totală de 750 miliarde euro prin programul Next Generation EU (NGE) se adaugă bugetului multianual al UE (2021-2027) în sumă totală de 1074 miliarde euro – adică 154 miliarde euro anual. Acordul prevede că 30 % din cheltuielile aferente planului de relansare și bugetului multianual trebuie alocate combaterii încălzirii globale în concordanță cu prevederile acordului de la Paris.

            Fondul de 750 miliarde euro este axat în primul rând pe un program de subvenții în valoare de 312,5 miliarde euro pentru statele membre cel mai serios afectate de criză la care se adaugă 77,5 miliarde euro din bugetul multianual, rezultând un total de 390 milliarde euro pentru subvenții. Diferența de 360 miliarde euro constituie fond de împrumuturi.

            Deși acum nu se fac referiri clare la cotele de subvenții acordate statelor, mai mulți oficiali ai unor state s-au referit la sume: Bruno Le Maire consideră că Franța trebuie să atragă aproape 40 miliarde euro din subvenții, Giuseppe Conti e sigur că Italia are alocat 28% din fondul de relansare (81 miliarde din subvenții și 127 miliarde din împrumuturi) iar Spania ar trebui să beneficieze de 60 miliarde subvenții.

            Klaus Iohannis susține că România a primit 79,9 miliarde euro, fără a preciza proporția de subvenții și împrumuturi.

            E important cât din această sumă sunt subvenții nerambursabile, pe ce perioadă se alocă și în ce cuantum defalcat. Și nu în ultimul rând pentru ce….că la împrumuturi excelează România.

sursă foto:presshub.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: