Fri. Sep 30th, 2022

Sursa foto: Vidu.ro

Cum combate Guvernul Orban tăierile ilegale din pădurile românești: „fake news!!!”

Glumă: Un pădurar inconștient a ignorat recomandările de distanțare și s-a apropiat la mai puțin de 2 metri de un hoț de lemne, ca să-l imobilizeze. Din fericire, fapta necugetată a pădurarului n-a rămas fără urmări: acesta s-a ales cu o amendă de 3.000 de lei și cu o promisiunea că dacă se mai apropie vreodată de un hoț de lemne va rămâne fără loc de muncă. „Statul român trebuie să arate că nu tolerează încălcarea legii sub nicio formă”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului. „Pădurarul ar trebui să fie mulțumit c-a scăpat cu o amendă atât de mică, pentru că din punctul meu de vedere ar merita una mult mai mare. Și sper ca toți ceilalți pădurari să tragă învățăminte și astfel de grave scăpări să nu mai aibă niciodată loc”. Ministrul Mediului a adăugat că speră din tot sufletul că hoțul de lemne este bine și nu a fost contaminat sau traumatizat de intervenția pădurarului, pentru al cărui comportament i-a cerut încă o dată scuze.

Chestii serioase

În martie anul acesta ministrul Costel Alexe ieșea hotărât la atac… în apărarea pădurilor României. Înflăcărat, acesta lua prima măsură serioasă: dădea o declarație care i-a făcut să tremure pe toți infractorii. Adică: „Mesajul public pe care îl am pentru toţi cetăţenii României, pentru autorităţile statului care sper să conlucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, este că eu ca ministru îi vreau cu cătuşe la mâini pe toţi cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem ca ţară să avem astfel de practici care, evident, ne duc spre lumea a treia, în care ne defrişăm, ne tăiem ilegal pădurile în scopuri personale sau de grup”.

Zis și făcut! Ce a zis, am relatat mai sus. Ce a făcut… e o altă poveste.

Dar să vedem ce a mai zis. Cu puțin timp înainte de declarația belicoasă prezentată mai sus, Costel Alexe îi preciza comisarului european pentru mediu, oceane şi pescuit – Virginijus Sinkevičius următoarele: „Vă asigur că noul Guvern este foarte determinat să rezolve toate disfuncţionalităţile constatate de Comisie. De fapt, încă din prima zi de mandat am vorbit despre blocajul total din acest sector, care a caracterizat ultimii trei ani. Din păcate, oricât mi-aş dori, nu am puterea să redau României aceşti trei ani pierduţi. Ceea ce pot însă să fac este să vă garantez că ştim ce avem de făcut şi că obiectivul meu, ca ministru, este să elimin aceste tăieri ilegale, care au făcut şi fac încă atât de mult rău ţării mele”.

Oficialul european a fost sceptic și a comentat că în ceea ce priveşte tăierile ilegale de pădure, din păcate, Comisia Europeană, la fel ca societatea românească, şi-a pierdut răbdarea. Am aşteptat trei ani, timp în care nu a existat altceva decât un ping-pong între autorităţile române şi Comisie, fără să constatăm progrese reale în acest sector”. De altfel, în februarie 2020, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere ce reprezenta, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Ce a făcut Costel Alexe și guvernul din care face parte?

În luna aprilie ministrul mediului a făcut o conferință de presă în care a denunțat o campanie fake news despre tăierea ilegală de lemn din România, sponsorizată cu zeci de mii de euro. Ministrul afirma că a văzut imagini cu copaci doborâți care au fost prezentate tot ca tăieri ilegale și care au un singur scop, anume să inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Ministrul a adăugat că fiecare țară, în fiecare an se confruntă cu acest fenomen al doborâturilor.

 „Au fost înfățișate o grămadă de imagini cu păduri tăiate, doborâte, considerate tăieri ilegale. S-au verificat toate imaginile. Ca și în alte țări, și în România avem acest fenomen al doborâturilor, au fost alte știri false. Mulți au luat cuvântul vorbind public despre păduri. Pe politicieni nu îi pot bănui de necunoașterea legii, dar când promovezi astfel de imagini poți fi acuzat de cinism, demagogie, încercând doar să exploatezi politic o emoție înțeleasă a unei societăți. (…) Am rugămintea către toti cei care exploatează emoția să se oprească din fake news”.

Ce a făcut Comisia Europeană?

Păi clar a căzut victimă acestei „mârșave” campanii de fake news și pe 2 iulie a anunțat declanșarea procedurilor de infringement la adresa României în domeniul mediului privind exploatarea forestieră ilegală, calitatea aerului şi protejarea reţelelor Natura 2000. Conform comunicatului oficial al Comisiei Europene, “Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea şi introducerea pe piaţa UE a produselor obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”.

Care a fost replica guvernului României?

Rezistent la fake news-ul cu tăierile ilegale, Guvernul a atacat la CCR legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) cunoscută ca „DNA-ul pădurilor”, după ce același guvern emisese Ordonanța de Urgență (OUG) 88/2019 de desființare a Gărzii Naționale Forestiere.

Efecte recente ale mafiei lemnului

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar a fost atacat de două persoane în timp ce se afla pe un drum public, din zona de munte a judeţului Suceava, şi făcea un live pe pe contul de Facebook „Legea Codrului”, în care îl acuza pe ministrul Costel Alexe că nu a luat măsuri ferme împotriva hoţilor de lemne din judeţul Suceava, deşi a promis că va face lucrul acesta. Unul dintre agresorii care i-au distrus maşina activistului de mediu a fost chiar un pădurar pe care l-a acuzat că participă la furtul de material lemnos, relatează Adevărul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: