Sat. Jan 23rd, 2021

Sursa foto: Pagina de Media

Schimbări majore în Ordonanța bani pentru presă: încă 10 milioane în plus. Prețuri mai mari pentru TV, dar și pentru online. Campania, prelungită

Schimbări majore în Ordonanța bani pentru presă, adoptată azi de Parlament. Față de varianța inițială aprobată de Guvern, sunt aduse multe modificări importante, relatează Paginademedia.ro.

Una dintre ele: bugetul a fost mărit cu 10 milioane de euro. Cum? Înainte, era 40 de milioane de euro TVA inclus, acum sunt 40 de milioane de euro fără TVA. O alta: pe durata campaniei, instituțiile media nu au voie să concedieze angajați.

Pe scurt, posturile TV, dar și site-urile, vor încasa mai mulți bani după noile modificări. În plus, campania se prelungește până la sfârșitul anului (31 decembrie 2020), astfel că plafonul maxim de 40 de milioane de euro (bani fără TVA) va fi mai ușor de atins (până acum, nici jumătate din bani nu se cheltuiau).

Prețul pentru difuzările TV, dar și cel pentru online, va fi mai mare dacă angajează oameni noi. La online, prețul diferă și în funcție de numărul de angajați.

Alt amănunt important: instituțiile media se pot înscrie în campanie și de acum înainte, până pe 31 octombrie.

Paginademedia.ro prezintă principalele modificări aduse de ordonanță după ce a aprobat-o Parlamentul:

  • Mai mulți bani. bugetul total al campaniei este de 200.000.000 de lei (40 de milioane de euro) fără TVA. Înainte era cu TVA inclus.
  • Campanie mai lungă. Durata campaniilor de informare se prelungește până la 31 decembrie 2020 (și vor fi trei campanii de informare lunar).
  • Posibilitate de prelungire. Campania ar putea fi prelungită și după data de 31 decembrie 2020, „în funcție de necesitățile de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 și de necesitățile de promovare a produselor și serviciilor românești pentru reluarea activității economice”.
  • Interzis concedierile. În perioada contractului, „angajatorul să nu rezilieze din voință proprie niciun contract de muncă și să nu rezilieze unilateral niciun contract de drepturi de autor”.
  • Preț mai mare pe TV. Posturile de televiziune au ieșit din noua formulă a ordonanței cu un preț mai mare pe punctul de audiență: 570 de lei, față de 450 de lei în varianta Guvernului.

Foarte IMPORTANT: prețul pentru punctul de audiență crește cu 1% pentru fiecare nou angajat al televiziunii sau pentru fiecare concediat din cauza Covid și reangajat. Prețul maxim cu bonus nu poate depăși 627 de lei pe punctul de audiență.

Un calcul realizat de Paginademedia.ro arată că un post TV poate ajunge la acest preț de 627 de lei dacă angajează 10 de oameni.

  • Online – prețul poate ajunge triplu. Mai mulți angajați, preț mai mare pentru reclame. Prețul reclamelor online pornește de la 5 lei pe mia de afișări. O notă importantă: până acum reclama era limitată la 5 afișări pe unic, acum s-a majorat la 8 afișări pe unic (ceea ce înseamnă că vor accesa mai ușor bugetele.. adică mai mulți bani).

Schimbarea radicală vine de la numărul de angajați. Numărul minim pentru a primi campania este de doi angajați, iar la fiecare zece angajați în plus prețul crește cu 1 leu pe mia de afișări. Adică: 6 lei la 12 angajați, 7 lei la 22 de angajați și tot așa.

Un alt bonus pentru online: 1 leu pentru fiecare nou angajat sau angajat concediat repus în drepturi.

Prețul maxim cu bonus inclus nu poate depăși 15 lei pe mia de afișări.

Pragul maxim pentru un site a fost mărit la 200.000 de lei. Până acum era de 150.000 de lei. 

Pot fi puse cel mult două reclame pe pagină, în primele trei ecrane.

  • Categorie nouă. A fost introdusă o categorie nouă: posturi TV tematice naționale nemăsurate. Astfel, pot intra în campanie și posturi ca Agro TV sau Medica TV. Prețul: 100 de lei pe spot.
  • Spoturi dar și filme de promovare. Altă noutate este, pe lângă spoturile de până acum, existența a trei campani lunare, care vor include și „materiale non-comerciale pentru promovarea următoarelor industrii românești: turism, industria IT, agricultură și zootehnie, industria auto, care vor fi difuzate în limba română și în mediul online în limbi de circulație internațională precum engleză, franceză și germană”.

Cum sunt repartizați banii în prezent?

Până acum, pe formula adoptată de Guvern, cei mai mulți bani (plafonul maxim) a fost aprobat pentru grupul Intact: peste 3,3 milioane de euro pe durata celor patru luni de campanie, prin Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Radio ZU, dar și prin Jurnalul Național și site-urile grupului.

Grupul Pro TV (TV plus online) are în jur de 1,8 milioane.

La online, cei mai mulți bani – jumătate de milion de euro pentru cele patru luni – se duc către grupul lui Radu Budeanu (prin două firme), care are site-urile Prosport.ro (cu secțiunea tacataca.ro, axată pe generarea de clickuri), Gandul.info și Cancan.ro.

Cifrele însă vor putea fi mai mari, în noile condiții, în care prețurile au fost mărite, pe de o parte și, pe de altă parte, perioada campaniei a fost prelungită.

Sursa foto și articol: Paginademedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: