Thu. Sep 29th, 2022

Sursa foto: Știrile Pro TV

Talentatul domn Tătaru

Coincidență: Fratele Tătaru preia comanda ISU Vaslui

Recent, col. Niculae Tătaru a fost împuternicit șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Podul Înalt” al judeţului Vaslui, până la organizarea unui concurs, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Stanciu, pentru Agerpres.

Nu este o coincidență de nume, ci noul șef al ISU Vaslui este fratele ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marius Stanciu, a mai făcut o serie de precizari care să liniștească opinia publică: „Chiar a mai fost rugat să preia conducerea instituţiei, dar a refuzat. Acum a acceptat să preia funcţia ca împuternicit interimar până la organizarea unui concurs”, a afirmat Stanciu.

Așadar n-are cum să fie o promovare pe bază de „PCR” (pile, cunoștințe și relații”).. am înțeles.. omul lucra în sistem de ani buni și s-a „lăsat” cu greu convins.

Numiri pe „pile” în sistemul sanitar

Cu siguranță în cazul numirilor făcute la nivelul unor unități medicale au fost luate în calcul criterii bazate pe meritocrație și aptitudini, deoarece, încă de la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru promitea, în repetate rânduri, că va depolitiza managementul spitalelor din România.

„Este un obiectiv al meu de a depolitiza tot ce înseamnă management, am început cu o schimbare în organigrama Ministerului Sănătăţii, iar în următoarea lună vom vedea dispariţia unor direcţii, prin comasare, modificarea unor atribuţii (…), vor urma DSP-urile, iar în măsura în care legislaţia îmi va permite, poate nu acum, peste şase luni, voi trece şi la managementul spitalelor”, declara în luna mai ministrul Sănătăţii la postul Digi24.    „Am văzut unde, şi nu vreau să jignesc pe nimeni, au apărut cumătrii, într-adevăr am văzut o activitate medicală la pământ. Cât timp s-au influenţat politic sănătatea, nu vom avea un viitor medical”, afirma Nelu Tătaru în luna aplilie a.c., într-o emisiune la Antena 3.

Și ministrul sănătății a acționat exact cum a promis. Spre exemplu, la începutul lunii iunie, Adevarul.ro publica un articol despre numirea unor manageri la Spitalul Orăşenesc Câmpeni din judeţul Alba, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Neamţ. Concret, un fost organizator de nunţi şi botezuri a ajuns manager interimar al Spitalului Orăşenesc Câmpeni din judeţul Alba, în timp ce un afacerist în domeniul pompelor funebre şi director la o companie a Primăriei Piatra Neamţ a fost numit manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Neamţ. Păi nu aveau oamenii aceștia calitățile care să-i recomande pentru funcțiile de conducere?!

Numirile pe linie de partid sau pe bază de nepotisme nu ne mai șochează.. ne-am obișnuit că „așa” se procedează. Ce este interesant, însă, articolul publicat de Adevărul, intitulat: „Rețeaua de pile instalată de Nelu Tătaru în sistemul sanitar. Directori cu ’școala vieții’, peste cei cu cunoștinte medicale”, a fost scos de pe site la scurt timp. Ce ne-am face fără internet, deontologilor?!

Speculă cu măști și evaziune fiscală

Cu totul întâmplător, mi-am amintit de o filmare făcută cu camera ascunsă de către jurnaliștii de la Bzi.ro, în luna aprilie, în timpul stării de urgență. Înregistrarea video prezenta faptul că la farmacia din Huși, deținută de soția ministrului sănătății, Rodica Tătaru, măștile se vindeau la prețul de 15 lei bucata, iar farmacista refuza să elibereze bon fiscal. „Ne pare rău, pentru măști nu vă putem oferi bon fiscal”, preciza farmacista clientului care a cumpărat 4 măști, pe care a dat 60 lei, fără să primească bon fiscal. Culmea, în acea perioadă era penurie de măști, mănuși, soluții dezinfectante.. ah, și de drojdie (remember?). Exact în perioada în care Ministerul Sănătății achiziționa măști și alte consumabile sanitare la greu prin Unifarm și ONAC. Nothing strange? No, just a coincidence!

Dar să revenim. După acea dezvăluire jurnalistică a venit și explicația ministrului Nelu Tătaru, specifică județului Vaslui… de genul „n-am tema făcută pentru că mi-a mâncat-o cățelul”. Acesta a precizat că motivul pentru care farmacista nu a eliberat bon pentru că tocmai primiseră marfa și oamenii ar fi asaltat farmacia, iar în privința prețului, măștile erau vândute cu 15 lei având un adaos mic față de preţul de achiziţie.

„A fost într-o sâmbătă după masă. Exact atunci se primea marfă, iar oamenii au dat buzna să cumpere. Toți cereau produsele. Vânzătoarele nu au apucat să bage factura în sistem. Cel care a filmat era printre primii clienți și a insistat că vrea să cumpere. Eram probabil singura farmacie din Huși care adusesem măști. După acea filmare au venit controale atât de la Poliție, cât și de la DSP și Finanțe. Niciuna dintre aceste instituții nu a găsit absolut nimic”, a explicat ministrul Sănătății. Poate cineva trebuia să-l întrebe pe domnul ministru cum de tocmai farmacia soției sale era singura care adusese măști.

Ministrul a mai subliniat că „farmacia soției sale ar fi ținta unor provocări din partea anumitor ziariști locali” și că „unii oameni ar avea interesul să îl denigreze”. Acesta s-a apărat spunând că măștile de 15 lei ar fi diferite de cele vândute de UNIFARM sau eMAG la 3 lei. Cele procurate de soția acestuia ar fi dintr-un material diferit și ar avea cost de achiziție 12 lei, susținea Nelu Tătaru.. deși din filmare par a fi niște măști banale.

Bâlbe și gafe în epoca Covid

Deși Ministerul Sănătății a avut și are la conducere practicieni deosebiți, cu siguranță au fost și sunt slabi comunicatori, care se încurcă în declarații și bulversează cadrele medicale și cetățenii.

Cea mai recentă afirmație care stărnește uimire a ministrului Sănătății este cea conform căreia nu a anticipat „lipsa unei legislaţii”… suntem în iulie.. epidemia de Covid-19 a debutat la începutul lui martie.. mda.. în 4 luni chiar nu a fost posibilă „anticiparea” pe tema asta. Ba, pardon! Au scos în pripă un proiect de lege, criticat de altfel că ar fi fost făcut „pe genunchi”, și sunt „revoltați” că se amână votul pentru că se dorește dezbaterea unor aspecte relevante legate de „drepturi şi libertăţi fundamentale”. Păi ne mai întrebăm de ce populația nu mai are încredere în autorități și unii cetățeni nu mai respectă măsurile de prevenție?!

„Am anticipat foarte multe lucruri. Am anticipat şi creşterea prin măsuri de relaxare. Nu am anticipat lipsa unei legislaţii. (…) Sunt 12 ţări care în acest moment au diferite grade de restricţie faţă de cetăţenii români. Ar trebui să ne pună nişte semne de întrebare. Alţii văd ce noi nu vrem să vedem. (…) În acest moment avem şi relaxări multiple, avem şi nerespectarea unor reguli, avem şi lipsa unei legislaţii”, a precizat demnitarul. Singur mod în care declarația aceasta ar fi fost mai penibilă era dacă Nelu Tătaru ar fi spus-o în engleză.

Mâine vom afla dacă se prelungește, din nou, starea de alertă pe teritoriul țării noastre. Cel mai probabil se va prelungi, având în vedere că ministrul Nelu Tătaru a anunțat că „prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”. Deși dacă este să ne luăm după declarațiile anterioare ale ministrului, o prelungire iminentă e posibil să-l ia prin surprindere.

1 thought on “Talentatul domn Tătaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: