Sun. Oct 2nd, 2022

Sursa foto: Le Monde

Dar ce mai zice Le Monde, mon cher?

De câteva zile, majoritatea mass-media a relatat intens că „România a ajuns de rușinea Europei”. Mai toate publicațiile vestite s-au înghesuit să precizeze că publicația franceză Le Monde a scris despre decizia CCR privind carantina, decizie „care ne-a făcut de râs în toată lumea”. Dar nu s-au deranjat să analizeze puțin cine este de fapt „presa străină”. Deci s-o luăm cu începutul.

Publicat în Le Monde la 08 iulie, articolul cu pricina are următorul titlu: „În România, a te proteja de COVID-19 este <neconstituțional>”, iar semnatarul este un domn jurnalist numit Mirel Bran. Nu prea sună a francez, așa-i? Nu mai are rost să intru în detaliu despre conținutul articolului, pentru că s-a scris destul despre asta.. însă nu am identificat, încă, nicio iotă despre cel care a semnat materialul. Noroc cu internetul și cu faptul că provin dintr-o generație care s-a adaptat și a îmbrățișat progresul tehnologic… sau „ghinion”, după caz (pentru cei care prind aluzia). Deci ce am găsit pe Google?! Mi-a atras privirea un articol interesant, mai vechi într-adevăr, intitulat „Mirel Bran, corespondentul „Le Monde”, abonat la banii ICR”, publicat de Cotidianul.ro în 2012, din care am preluat câteva pasaje:

„Nu mai este o surpriză că aproape toate articolele din presa străină care vorbesc despre „lovitura de stat” din România au fost scrise de jurnalişti români aflaţi pe statele de plată ale unor instituţii ce folosesc banii publici pentru a susţine interese de partid. Astăzi, devoalatul zilei este Mirel Bran, în al cărui CV scrie că este corespondent al ziarului „Le Monde” şi al mai multor posturi de radio din Franţa! (…) Puţini ştiu, însă, că atunci când este citat ziarul „Le Monde”, este citat, de fapt, un anume Mirel Bran, vechi client al Institutului Cultural Român (ICR), instituţie aflată până acum sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu! De fapt, până când a fost racolat în reţeaua de agenţi politici ai PDL şi ai lui Traian Băsescu, Mirel Bran era un corespondent oarecare, între atâţia alţii ce-şi câştigau cinstit o pâine. Statutul său s-a schimbat radical când „a semnat pactul” şi, abandonând principiile gazetăreşti, s-a pus în slujba partidului”.

Aşa înţelege Mirel Bran „să creeze imaginea ţării sale în presa străină”, ignorând faptul că este vorba despre ţara sa, cea care-l plăteşte pentru a i se traduce „capodopera” în Franţa şi America, cea care îi plimbă soţia prin capitalele lumii şi cea care îl plăteşte gras pentru a… dezinforma opinia publică de aiurea, minţind cu neruşinare din interesele unui partid!”.

Ooo.. deci acest individ este „presa străină”! Wow!! Bine, măi, deontologilor! (cum ar zice Dănuța Budeanu…)

Cum lupul își schimbă părul, dar năravul ba, jurnalistul și-o fi găsit alt stăpân.. aa.. președinte.. Cum care? Vă dau un indiciu. Soția lui Mirel Bran, Tatiana Niculescu Bran a fost pentru o perioadă de timp purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, în primul său mandat prezidențial. Sigur acum faceți legătura singuri….cu necesitatea reformei CCR.

Bine, ce-i drept se vede de departe că nu ar strica o reformă dar… mai finuț și mai cu clasă la nivelul ăsta. Așa ar fi frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: