Tue. Aug 11th, 2020

Sursa foto: BBC

Șapte tipuri de persoane care propagă în online dezinformări despre Coronavirus

Investigând sute de povești înșelătoare care au circulat în timpul pandemiei, un reporter specializat în dezinformare al BBC a constatat existența a şapte tipuri de propagatori de narative ce conțin teorii ale conspirației, dezinformări și speculații despre coronavirus, care au reușit să „inunde” rețelele de socializare.

Analiza se axează pe identificarea persoanelor care se află în spatele dezinformării și a aspectelor care îi motivează să răspândescă falsuri în social media.

Farsorul

Cineva a creat o captură de ecran cu un text atribuit Guvernului precum că s-ar aplica amenzi în cazul ieşirilor dese din casă. Mesajul a fost luat în serios pe unele grupuri comunitare de pe Facebook şi a stârnit panică, chiar şi un oarecare sentiment anti-guvernamental.

Contactată, persoana cu pricina spune că a vrut doar să se amuze pe seama situaţiei. „Chiar nu am vrut să produc panică. Dacă ei cred într-o captură de ecran văzută pe reţelele de socializare, atunci trebuie să-şi reevalueze modul în care consumă informaţia de pe internet”, adaugă ea, refuzând să-şi dezvăluie identitatea.

Escrocul

Alte texte false puse pe seama unor autorităţi guvernamentale sau locale au fost de fapt generate de escroci în căutare de profit.

Aceştia s-au pus pe treabă încă din februarie, inventând fel şi fel de poveşti despre coronavirus doar pentru a-şi vinde aşa-zisele remedii. 

Cei mai lipsiţi de scrupule au cerut coordonatele bancare în numele Guvernului promiţându-le naivilor rambursarea unor ajutoare financiare. O anchetă a fost deschisă în Marea Britanie într-un caz de acest tip de înşelăciune.

Politicianul

Dezinformarea nu provine doar din zonele sumbre ale mediului virtual.

La sfârşitul lui aprilie, Donald Trump sugera că razele ultraviolete şi injectarea de dezinfectant pot face bine pacienţilor de covid-19, boala provocată de noul coronavirus. Taxat dur de către epidemiologi, preşedintele american a revenit asupra declaraţiilor sale, susţinând că a fost sarcastic. Totuşi, liniile de asistenţă au fost suprasolicitate de oameni care au cerut informaţii în acest sens.

Liderul de la Casa Albă nu s-a oprit aici. A intrat, între altele, într-un conflict cu iz conspiraţionist cu China. Nici Beijingul nu s-a abţinut de la replici pe măsură, rostogolind, de exemplu, informaţia neargumentată precum că noul coronavirus ar fi fost adus la Wuhan de către armata americană.

Adepţii teoriilor conspiraţioniste

Orice incertitudine din jurul noului coronavirus a reprezentat un teren propice pentru teorii conspiraţioniste.

Una dintre ele a fost legată de dezbaterea cu privire la vaccin, destul de pasionantă pentru negaţionişti. Doar că uneori imaginaţia lor depăşeşte orice urmă de morală. O emanaţie a acestei apucături a fost, de exemplu, invenţia despre un pretins deces al unuia dintre primii voluntari implicaţi în testarea vaccinului în Marea Britanie. Un fals care a făcut înconjurul grupurilor anti-vaccin de pe Facebook şi a dat apă la moară pasionaţilor de teorii conspiraţioniste.

Cunoscătorii

Uneori, dezinfomarea pare a-şi avea sursa într-o persoană considerată demnă de încredere, cum ar fi un medic, un profesor sau un angajat al unui spital.

Un mesaj vocal atribuit angajatei unui spital a stârnit teamă în Marea Britanie în condiţiile în care se referea la mii de morţi de noul coronavirus în rândul persoanelor tinere şi cu o stare bună de sănătate. Femeia nu a vrut să explice cum a ajuns protagnista acestui conţinut fals.

Membrul familiei

Acest mesaj vocal alarmant şi multe altele s-au viralizat pentru că au îngrijorat în mod firesc oamenii, care ulterior le-au făcut cunoscute familiei, prietenilor, colegilor, vecinilor etc. fără a le verifica veridicitatea.

Danielle Baker, mamă a patru copii din Essex, este una dintre acele persoane care au transmis mesajul vocal al angajatei de spital. „La început, eram puţin neîncrezătoare, pentru că era trimis de o doamnă pe care nu o cunoşteam. L-am dat mai departe pentru că sora mea are un bebeluş de aceeaşi vârstă ca al meu, dar şi copii mai mari şi suntem cu toţii expuşi unor riscuri mari”, se apără ea.

În general, un membru de familie crede că este util şi face ceva pozitiv, dar acest fapt nu înseamnă nu poate fi victima unei dezinformări.

Vedeta

Şi celebrităţile au contribuit pe larg la răspândirea unor informaţii false sau eronate.

Cântăreţul M.I.A. şi actorul Woody Harrelson se numără printre cei care au insinuat existenţa unei legături directe între noul coronavirus şi tehnologia 5G, promovând teoria pe canalele lor, urmărite de sute de mii de oameni.

Un raport Reuters arată că celebrităţile joacă un rol-cheie în difuzarea de informaţii false în mediul online.

Sursa articolului: Adevărul

Sursa foto: BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: