Tue. Jan 19th, 2021

Sursa foto: Getty Images

Patron de presă din Bulgaria achitat de acuzaţiile de corupţie

Ivo Prokopiev, patronul unui grup de presă independent din Bulgaria, a fost achitat duminică de acuzaţiile de corupţie pe care mai multe organizaţii internaţionale le-au calificat drept atacuri la adresa libertăţii media.

Grupul de presă deținut de Ivo Prokopiev editează site-ul de știri Dnevnik şi săptămânalul economic Capital, ambele fiind cunoscute pentru investigațiile de presă și tonul critic faţă de guvernul bulgar.

Acuzat că a incitat un fost ministru să comită o infracţiune făcându-l să îşi vândă acţiunile minoritare publice la bursă, Ivo Prokopiev a primit sprijinul mai multor ONG-uri de apărare a libertăţii presei, conform cărora procesul urmărea să reducă la tăcere puţinele media independente din Bulgaria, o ţară din UE unde libertate presei se deteriorează constant în clasamentele internaţionale, relatează Agerpres.

Reporteri fără Frontiere a salutat „achitarea lui Ivo Prokopiev, însă semnalul transmis prin aceste acuzaţii este extrem de îngrijorător”, a declarat pentru AFP Pauline Ades-Mével, purtătoare de cuvânt a RSF, prezentă la ultimele audieri din Bulgaria.

„Motivaţia politică din spatele acuzaţiilor lasă de înţeles că este un avertisment la adresa tuturor jurnaliştilor independenţi”, a mai spus Pauline Ades-Mével, care a vorbit despre o „hărţuire judiciară din 2017” împotriva lui Prokopiev.

Potrivit RSF, cu o zi înainte de ultima audiere din proces, Reporteri fără Frontiere, Asociaţia Mondială a Editorilor de Presă (AMJ-IFRA), Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AJE), Centrul European pentru Libertatea Mass-Media (ECPMF) şi OSCE şi-au exprimat sprijinul pentru Prokopiev, „proprietar de cele mai semnificative surse de jurnalism independent de înaltă calitate din Bulgaria”.

Decizia de achitare a lui Prokopiev a fost pronunțată în primă instanță, iar procurorii au anunțat că vor face recurs, precizează Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: