Sat. Jul 11th, 2020

Sursa foto: romaniacurata.ro

România Educată.. este în așteptare în mediile defavorizate

În ședința din 7 mai, Guvernul a adoptat hotărârea prin care aloca Ministerului Educației suma de 150 de milioane de lei, ce urmau a fi cheltuiți pe tablete pentru elevii din mediile defavorizate, transmitea digi24.ro.

„Suma alocată va fi utilizată pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat. Obiectivul Ministerului Educației este să asigure accesul la activitățile didactice la distanță elevilor din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar”, arată un comunicat al Ministerului.

Vorbe frumoase

Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a declarat că a solicitat inspectoratelor școlare să centralizeze situația elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În urma acestui demers, s-a estimat că, în România, numărul de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000, criteriile de repartizare urmând a fi stabilite prin ordin de ministru, în baza propunerilor unităților de învățământ preuniversitar de stat.

„Odată cu achiziționarea acestora (dispozitivelor electronice – n.n), va fi facilitată învățarea la distanță și pentru copiii din mediile defavorizate”, a declarat ministrul Monica Anisie.

Fapte puține

Marți, 23 iunie, Senatul României a votat propunerea legislativă prin care se introduce obligativitatea dotării elevilor care provin din familii defavorizate și a profesorilor cu dispozitive electronice contectate la internet în vederea accesării platformelor de educație online. Cu alte cuvinte, prin această modificarea adusă Legii Educației, ministerul trebuie să asigure, „la cerere”, dispozitive electronice conectate la internet profesorilor și elevilor.

„Asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă-, conectat la internet, pentru a putea participa la activitațiile de e-learning”, prevede un alt articol introdus în Legea 1/2011, relatează edupedu.ro.

Legea adoptată recent de camera decizională a fost elaborată de PSD împreună cu structura de reprezentare a elevilor din România, Consiliul Național al Elevilor, urmând a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Modificări aduse Legii Educației sunt esențiale pentru cei 250.000 de elevi și 1.900 de cadre didactice, pentru a participa la școala online, mai ales în condițiile în care România ar putea fi afectată de un al doilea val de infectări cu COVID-19.

Guvernul a dat punct de vedere negativ

Lipsa dotărilor necesare accesării platformelor e-learning a intrat în atenția Consiliului Național al Elevilor care solicită președintelui României, într-un comunicat transmis la 26 iunie, promulgarea, în regim de urgență, a legii privind dotarea elevilor dezavantajați cu dispozitive prin care să poată accesa școala online, lege adoptată de Parlamentul României în 23 iunie 2020.

„Solicităm promulgarea Legii 327/2020 de către Președintele României și implementarea legii în sensul achiziționării dispozitivelor necesare pentru accesarea școlii online, până în septembrie 2020”.

Organizația susține că „Guvernul României nu a susținut această inițiativă legislativă”, temându-se că „rezolvarea problemei elevilor dezavantajați va fi tergiversată”, fapt ce ar conduce la adâncirea inechităților din sistemul educațional.

„Guvernul României, deși s-a opus acestei legi, trebuie să înțeleagă faptul că orice tergiversare a implementării legii este un afront adus elevilor care, din luna martie, au fost complet deconectați de la tot ce înseamnă educație. Acest afront ne determină să credem că abandonul școlar s-ar adânci mai mult decât s-a întâmplat deja, iar rezultatele la Evaluarea Națională demonstrează acest lucru”, afirmă CNE.

„Promulgați și implementați legea, pentru că dreptul la învățătură e garantat de Constituție, iar respectarea acestuia nu poate fi negociată, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, transmite dcnews.ro.

De altfel, președintele Klaus Iohannis ar trebui să rezoneze cu această solicitare a Consiliului Național al Elevilor, pe de o parte ca inițiator al proiectului România Educată, iar pe de altă parte, din calitatea de pedagog.

În punctul de vedere dat, Guvernul Orban menționează că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, anunțând că „are în derulare pilotarea unor strategii integrate de sprijin a elevilor din grupuri vulnerabile (din cadrul proiectului CRED), în cadrul căreia au fost selectate 25 școli (2500 de elevi) din județele lași, Bihor și municipiul București”.

„Având în vedere starea de urgență generată de pandemia cu Covid-19 și necesitatea asigurării infrastructurii pentru desfășurarea activității de învățare on-line, au fost inițiate demersuri în vederea identificării sumelor necesare din bugetul proiectului pentru achiziționarea a 2.500 de tablete pentru cei 2.500 de elevi provenid din grupuri vulnerabile, care reprezintă grupul țintă al proiectului”, se precizează în punctul de vedere al Guvernului.

Dar nu precizează dacă „grupul țintă” a primit dispozitivele electronice și nici când se va extinde proiectul și pentru restul școlarilor defavorizați. În mod legitim, ne întrebăm de ce premierul Ludovic Orban a dat aviz negativ acestei modificări a Legii Educației. Oare are legătură cu partidul care a inițiat proiectul legislativ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: