Wed. Feb 1st, 2023

Sursa foto: Radiomures.ro

Alba-neagra cu majorarea pensiilor: se face – dar nu acum, se măresc – dar nu se știe cu cât. Garantat de Guvern!!!

În luna octombrie 2019, pe când prospăt formatul Guvern PNL aștepta să vadă dacă va trece de votul Parlamentului, Ludovic Orban susținea că majorarea pensiilor cu 40% din septembrie 2020 nu va fi nici eliminată și nici amânată de guvernul care cerea votul parlamentarilor. Ludovic Orban declara hotărât că „este o lege în vigoare, este o lege promulgată de președintele Iohannis și o lege pe care vrem să o aplicăm”.

În ianuarie 2020 tot Ludovic Orban anunța că s-au prevăzut bani pentru majorarea pensiilor, în februarie susținea că sigur pensiile vor fi majorate și că în buget au fost prevăzute sumele necesare pentru anul 2020. Bineînțeles, tot în ianuarie Raluca Turcan a dat asigurări că românii nu au motive de îngrijorare fiindcă există bani pentru creșterea pensiilor – poveste confirmată pe 17 februarie de ministrul de finanțe Florin Cîțu care a și completat că banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt în buget. Nu a detaliat însă în care buget….

În luna aprilie, Ludovic Orban și-a nuanțat poziția susținând că, deși „construcția bugetului a prevăzut sumele necesare pentru creșterea pensiilor, în mod evident pe baza prognozelor, a analizelor, evaluărilor privind evoluția economiei, vom lua decizia astfel încât să fie sustenabilă orice fel de creștere a oricărui venit, pensie sau alt venit… suntem în analiză”. Adică aștepta să vadă evoluția economiei.

Dar în luna mai, Florin Cîțu are o revelație bruscă: nu mai sunt destui bani la buget… poate or fi de o majorare cu 10% eventual.

Între timp cum evolua economia? Destul de bine, după cum considera tot Cîțu. Datele publicate pe primul trimestru relevau o creștere a PIB în trimestrul 1 al lui 2020 față de trimestrul 4 din 2019… blabla… 2,4% avans în T1/2020 față de T1/2019… blablabla…

Ce spune Cîțu: blablabla.. adică, în traducere: „măsurile luate de Guvern, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să își revină din T3/2020”.

La începutul lunii iunie, Ludovic Orban declara la Digi24 că le transmite pensionarilor să aibă încredere că Guvernul va crește pensiile, dar „cu cât ne va permite economia… anunțul va fi făcut când o să avem informații pe care putem să ne bazăm în mod adevărat” – o precizare esențială a premierului.

Pe 22 iunie, premierul Orban încă analiza și spunea povești de genul: „se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar… vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”. Și mai dădea o veste bună: „nu ne putem permite dublarea alocațiilor… sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere”. Am adăuga noi că poate ar fi bine ca premierul să ia în calcul o creștere negativă… că poate așa termină mai repede toate evaluările și prognozele interminabile pe care le tot evocă mai ceva ca pe sfintele moaște!

Însă merită subliniat că, în cazul alocării de fonduri pentru susținerea mass-media, Guvernul a găsit rapid 200 milioane lei (au mers fulger analizele și evaluările, totul a fost sustenabil) și a și dat un OUG iar deja banii curg.

Dar vă rugăm să aveți încredere: cândva pensiile vor fi majorate – nu se știe când și cu cât, iar tot cândva alocațiile vor fi dublate – nu se știe când, nu se știe dacă dublate… avem garanții ferme de la Guvern!

Și sigur vine și programul de relansare economică… imediat ce termină Guvernul cu analizele, evaluările și prognozele… Garantat!!!

„Doi pensionari se întâlnesc pe stradă:

– Ce faci, cum îți merge?

– Încerc și eu să supraviețuiesc.

– O să regreți amarnic!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: