Fri. Jul 10th, 2020
România vs. SUA: arestare în Reșița pe stilul George Floyd

A mural in Los Angeles depicts George Floyd.

România vs. SUA: arestare la Reșița pe stilul George Floyd, cu 5 zile mai devreme decât în Minneapolis

Ce noroc pe noi că încă nu s-au deschis mall-urile, altfel valurile de protestatari români împotriva abuzurilor poliției ar fi spart geamurile magazinelor Zara. Stați un pic, cum adică nu avem nicio reacție în România la o situație ca cea din SUA? Adică arestarea unui tânăr la Reșița pe modelul George Floyd nu a scos hipsterii în stradă?

Trecând peste ironia întrebării, haideți să povestim un pic ce s-a întâmplat. Pe 20 mai, la locul unui accident, a izbucnit un conflict spontan între două persoane. Poliția a intervenit și, după cum se poate vedea în videoclipul din link-ul inserat, un polițist pe la vreo 200 de kg în viu pune genunchiul pe gâtul unui tânăr care este întins la pământ. Totul în timp ce marea majoritate a celor prezenți strigă la agenții IJP că tânărul pe care îl călăresc a încercat doar să aplaneze conflictul dintre alte două persoane.

La aproape o lună de la eveniment, arestarea tânărului din Reșița apare pe radarul mass-media locale și este preluat în zona main stream de Observator News sau Știri pe surse.

Cazul George Floyd a avut loc pe 25 mai, în timp ce speța din Reșița s-a întâmplat cu 5 zile mai devreme. Nu avem o imagine clară dacă acest videoclip cu intervenția Poliției din localitate a circulat până acum. Având în vedere câți oameni posesori de smartphone și Facebook erau prezenți la eveniment, este foarte probabil ca videoclipul să fi circulat și înainte să fie urcat de Știri pe Surse.

De ce e povestea relevantă? Din mai multe motive ce țin de plăcerea multora dintre noi de a ne transforma în activiști doar când ne convine și când dă bine pe net.

Ce s-a întâmplat la Reșița e relevant fiindcă MAI, condus de Marcel Vela, e într-un proces de spoire pe spinarea unui vlogger tembel, care și-a dat seama că poți profita bine mersi de prostia multora dintre noi și să faci și bani din asta. Pe cei ce caută o lectură din genul comedie îi sfătuiesc să caute postarea de pe FB urcată de Vela după arestarea lui Colo. Nu am crezut că un ministru MAI poate vorbi deschis despre pubertate, dar dacă șeful polițiștilor nu se pricepe, atunci cine?

Modul de acțiune al polițiștilor din județul de baștină al lui Vela pare a fi unul disproporționat și inutil raportat la context. Totuși, puneți-vă furcile și topoarele deoparte, stingeți torțele, căci IJP Caraș Severin a demarat o anchetă. Nu e clar dacă ancheta a început pe 21 mai, imediat după ce malacul în uniformă s-a hotărât să îi facă masaj cervical celui arestat, sau după 10 iunie, când presa din zonă a relatat despre întâmplare.

Haideți să fim sinceri și să recunoaștem că dacă n-ar fi fost povestea cu George Floyd, ce s-a petrecut la Reșița nici nu ajungea pe radarul media. Adică ce mare chestie, un polițist aproape că rupe gâtul unui tânăr. Am face un pariu că dacă lumea își va da cu părerea, o mare majoritate va comenta că tipul e un țigan și că merită. Și atunci credeți că vor ieși hipsterii la revoltă împotriva rasismului și a abuzurilor? Neah, nu are rost, că se răcește pumpkin spice latte.

Concluzia acestui eveniment este ipocrizia noastră, ca popor. Ne place să ne prezentăm drept apărători ai drepturilor individuale doar atunci când acest lucru dă bine și generează like-uri. Câți dintre noi ar ieși în stradă dacă ar apărea un istoric al abuzurilor poliției împotriva comunităților rome? Cel mai probabil extrem de puțin. Câți am ieșit în stradă pentru a atrage atenția asupra violenței domestice? Știți proverbele clasice: bătăia e ruptă din rai, eu te-am făcut eu te omor.

Dar astfel de întrebări nu contează. Să continuăm deci să folosim #BLM și să aruncăm cu cry face pentru o situație ce are corespondent poate că zilnic în România. Succes, România! #PLM

Sursă foto: northcountrypublicradio.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: