Sat. Jul 11th, 2020

Arestarea vloggerului Alexandru „Colo” Bălan – exercițiu de imagine a unei Poliții incapabile

Alexandru Bălan, vloggerul cunoscut pe YouTube sub numele Colo, a fost reținut marți seară de polițiștii de la Secția 9 din Capitală, după ce l-au audiat câteva ore. Ca să fie clar, este foarte bine că Poliția a descis să acorde o atenție mai mare fenomenului violenței, în acest caz asupra minorilor. Este mai bine să iei măsuri într-un punct în care, conform Poliției, un potențial agresor lovește doar prin cuvintele sale și nu prin fapte. Dar hai să explicăm de ce avem de-a face doar cu un exercițiu de imagine.

Cei ce au mai citit postările noastre știu că am mai pus întrebări incomode, iar această vânzoleală din jurul lui Colo ne îndeamnă să ridicăm o chestiune care poate nu este atât de evidentă pentru mulți. Câți soți abuzivi au fost arestați de Poliție după ce și-au amenințat soțiile? Și nu prin Youtube, ci față în față, inclusiv în prezența copiilor minori? De câte ori a fost atât de rapid prezentă poliția pentru a aplana o posibilă scenă de violență împotriva minorilor? Câți parinți ce și-au amenințat cu bătaia copiii ați văzut la televizor recent? Ca să nu mai vorbim de cei care își duc amenințările până la capăt.

Așa că arestarea unui vlogger pentru un videoclip de pe Youtube pare să fie o acțiune total ciudată și scoasă din cursul normal de acțiune a unei Poliții care și-a demonstrat de atâtea ori incapacitatea de a ajuta victimele violenței domestice sau de oricare alt fel. Cei de la Recorder relatau într-un reportaj din 2018 experiența unei femei agresate de soț, care a încercat să sune la Poliție pentru a-și reclama soțul:

– Dacă te prinde şi te bate, sună-ne!

– Bine, dar dacă nu mai apuc să sun?

– Da’, ce? Crezi că eşti VIP, să îţi punem gardă de corp?”

Ceva mai aproape de zilele noastre, în luna mai, o fată de 15 ani din Vâlcea era găsită spânzurată într-o pădure din apropierea satului în care locuia. Am aflat ulterior că fata era victima unor ”bătăi crunte” din partea tatălui ei și că tocmai violența din partea părinților o împinsese către un stil de viață caracterizat de promiscuitate. A fost inclusiv avansată ideea că tatăl și-ar fi violat fiica. Ați văzut cumva imaginea tatălui fetei arestat sau suspectat de a fi pus sub acuzare pentru ceva? Nu? Poate acum ne înțelegeți scepticismul legat de buna intenție a Poliției în cazul lui Alexandru Bălan.

Da, vloggerul Colo merită pedepsit pentru afirmațiile sale. Nu este sigur că justiția o va face, iar un verdict va veni poate peste ani. Până atunci mii de femei sau minori vor fi supuși atât amenințărilor cât, și mai grav, bătăilor. Totul sub ochii unor polițiști mâncători de shaorma cu de toate care se cred zei ce nu trebuie deranjați. Ne cerem scuze producătorilor de shaorma, nu avem nimic împotriva lor.

Arestarea lui Alexandru Bălan este un exercițiu de imagine a unei Poliții conduse de un ministru care salvează căței din ghearele unor copii răi și care se duce cu elicopterul să depună o coroană la țară, totul în fața unor camere de luat vederi convenabil prezente. Povestea lui Colo este cea a unui fraier de serviciu, care a reușit performanța să fie atât de prost încât să îi permită lui Marcel Vela să câștige puncte de imagine. Apropo, Libertatea a scos la lumină un videoclip din 2015 a lui Mihai Bendeac în care actorul ia peste picior mărturia unei vete violate. Așteptăm cu interes arestarea lui Bendeac și spectacolul de comedie pe care îl va susține Vela când se va lăuda cu realizările sale.

Sursă foto: elle.ro

1 thought on “Arestarea vloggerului Alexandru „Colo” Bălan – exercițiu de imagine a unei Poliții incapabile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: