Fri. Jul 10th, 2020

Sursa foto: FB Romania9

Raed Arafat: Pandemia de coronavirus e luată în batjocură

În emisiunea România9 din 19 martie, realizată de Ionuț Cristache la TVR 1, secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că este îngrijorat de faptul că, după ieşirea din starea de urgenţă, „unii fac băşcălie” şi iau în „batjocură” şi „la mişto” situaţii serioase precum cea privind răspândirea noului coronavirus.

„Sunt îngrijorat. (…) Pentru că s-a ajuns la batjocură, la minimalizare, la a se lua la mișto, cum se spune, când noi facem lucruri serioase. (…) Ne pregătim pentru valul doi. (…) Trebuie să înțelegem că încă n-am terminat bătălia. Nu știm cum va arăta valul doi”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai adăugat că pe acest fond de minimizare a eforturilor de prevenție, în cazul unui posibil nou val de îmbolnăviri, „autorităţilor le va fi mult mai greu să gestioneze situaţia pentru că s-a implantat în conştientul unei părţi a populaţiei că aici a fost o cacealma”.

„Normal, fără nicio discuţie şi aş fi total inconştient dacă aş spune că nu mă tem de acest virus. Este atât de periculos şi avem decese. Deja am atins o mie o sută şi ceva de decese. Haideţi să lăsăm prostiile care circulă pe reţelele de socializare, în unele dezbateri care au ieşit din sfera dezbaterilor pragmatice şi ştiinţifice şi au devenit, unele dintre ele, dezbateri de batjocură. Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia am fi îndrăznit o secundă să spunem că se exagerează? Dacă în România totuşi am evitat o situaţie care este dramatică (…) acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut. (…) Dacă ar veni un val nou şi să înceapă să crească numărul cazurilor cred că nouă, ca autorităţi, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia pentru că s-a implantat în conştientul unei părţi a populaţiei că aici a fost o cacealma”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a mai atras atenția asupra existenței unor „grupuri organizate” care fac „băşcălie” de măsurile luate de autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, fapt pentru care serviciile secrete sunt în alertă și încearcă să depisteze și să limiteze răspândirea știrilor false despre epidemia de coronavirus.

 „Acum uităm de unde am pornit și începem să arătăm cu degetul, să facem bășcălie. În spate sunt grupuri organizate care fac asta. Serviciile depistează, văd. Acolo unde este posibil să limiteze dacă sunt troli, dacă sunt atacuri de undeva. Asta e o parte din activitatea lor. Nu sunt în legătură directă cu ei, dar dacă văd de undeva că sunt atacuri, trebuie să ne protejeze. Nu întotdeauna se va reuși. Nu suntem într-o epocă, în care să închizi site-uri. (…) Sunt site-uri care sunt create pentru așa ceva, pentru a dezinforma”, a declarat Raed Arafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: