Thu. Sep 29th, 2022

Un pamflet pe cale de a deveni … fake news viral

Numele miliardarului Bill Gates a fost intens menționat în ultimul timp, pornind de la imperiul pe care l-a creeat, la avertizările lansate cu ani în urmă privind pericolul apariției unei noi pandemii (care, între timp, a apărut și face ravagii la nivel mondial), până la investițiile făcute prin intermediul Fundaţiei Bill și Melinda Gates pentru a combate pandemia Covid-19.

Preocuparea pe subiectul pandemiei l-a transformat pe Bill Gates într-o ţintă a teoriilor conspiraţioniste legate de bioterorism și G5, iar mai nou a unei dezinformări caraghioase care a „încins” Facebook-ul, ce a fost preluată atât de haterii de serviciu, cât și de naivii care nu s-au prins că este un pamflet.  

Inițial lansată pe Betoota Advocate, un site australian de ȘTIRI SATIRICE (gen Times New Roman-ul autohton), știrea privind arestarea de către FBI a omului de afaceri a devenit în scurt timp virală în social media.

În România, articolul a fost preluat de un blog obscur, Superimagini-album, care a beneficiat rapid de „notorietate”/ publicitate gratuită ca urmare a distribuirii materialului pe Facebook.

Să zicem că ar trebui apreciat măcar efortul autorului blogului, „Dorangelo Roman”, de a traduce pamfletul inițial. Am pus numele între ghilimele pentru că nu cred că este o persoană reală, având în vedere faptul că pe contul de FB cu acest nume un alt utilizator (Alex Ungureanu) semnalează faptul că poza de profil e „furată” de pe Pinterest.

Lăsând deoparte acest aspect, am emis câteva ipoteze: prima e bazată pe naivitate – autorul nu a „prins” poanta. A doua, posibil să fi înțeles că e un pamflet și a făcut un test ca să vadă câți „bibani prind momeala”. Iar a treia, o viclenie prin care să se folosească de subiect pentru a crește numărul cititorilor.

Analizând „promovarea organică” pe FB prin distribuirea articolului „viral”, am descoperit că postările sunt însoțite de descrierea: „un blog despre cultură generală, istorie, călătorii, sănătate, știință și tehnologie, album foto, gifuri etc – superimagini-album.blogspot.com”… ceea ce sugerează că e posibil să fie o sursă cât de cât credibilă, dar cu un nume neinspirat. Probabil așa au crezut mulți dintre utilizatorii care au distribuit „știrea” cu Bill Gates. Dar, o simplă răsfoire a articolelor de pe blog m-a lămurit. Nu este o sursă credibilă, ci chiar un blog ca multe dintre cele închise de ANCOM. Apropo, băieți, mai aveți un client!

Vă las să vă delectați singuri accesând link-urile de mai sus. Și nu uitați: e un pamflet, nu o știre!!!!

1 thought on “Un pamflet pe cale de a deveni … fake news viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: