Sat. Jul 11th, 2020

Cinci ambasadori chemați la MAE de la Budapesta în legătură cu răspândirea de știri false de către main stream-ul liberal internațional

Ministerul ungar de Externe i-a convocat luni, 11 mai, pe ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei, în contextul răspândirii de “ştiri false de către mainstream-ul liberal internaţional”, a anunţat duminică seara târziu în social media şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto, transmite MTI.

Szijjarto a menţionat că omologii săi din cele cinci ţări şi-au manifestat într-o scrisoare către secretarul general al Consiliului Europei sprijinul faţă de preocupările exprimate de acesta în ce priveşte legislaţia adoptată în Ungaria cu privire la coronavirus.

Unii dintre ei au făcut afirmaţii individuale “reproducând minciunile deja plictisitoare cum ar fi că (guvernul ungar) construieşte o dictatură sau vizează puteri nelimitate”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

“Maghiarii sunt o naţiune de peste 1000 de ani şi nu acceptă aerele de superioritate patetice şi ipocrite”, fiind “capabili să decidă ce vor şi ce nu”, iar miniştrii de externe din cele cinci ţări “ar face mai bine să-şi vadă de treabă”, a adăugat Szijjarto, conform AGERPRES.

Anterior, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și-a exprimat tot printr-o scrisoare deschisă îngrijorarea cu privire la prelungirea pe o perioadă nedeterminată a stării de urgență din Ungaria, argumentând că regimul condus de Viktor Orban încalcă „domnia legii”, fără a fi însă foarte clar dacă există elemente reale privind nereguli comise de Budapesta. De altfel, o investigație a Comisiei Europene a stabilit că Ungaria nu a încălcat nicio normă europeană și nu există motive pentru stabilirea unor măsuri punitive la adresa Budapestei. Comisarul pentru justiție, Věra Jourová, a declarat public la finalul lunii aprilie că legislația administrației Orban nu încalcă vreo normă europeană, însă Comisia privește cu atenție evoluția situației din Ungaria.

Starea de urgență de la Budapesta a generat reacții virulente la adresa lui Viktor Orban, în special din zona liberală, atât din spectrul politic, cât și din zona civică. Președintele PPE, Donald Tusk, a cerut excluderea Fidesz din familia pe care o conduce, comparând doctrina lui Orban cu cea nazistă. Publicații tradițional liberale ca The Economist sau The Guardian au atacat și ele situația generată de guvernul de la Budapesta, utilizând inclusiv apelativul de „dictator” pentru Viktor Orban.

Din experiența unor astfel de conflicte anterioare, șansele ca liderul Fidesz să genereze o schimbare în urma presiunilor venite din zona liberală sunt foarte mici și, cel mai probabil, ele vor genera efectul opus. De altfel, chemarea celor 5 ambasadori la MAE din Budapesta se înscrie în această ipoteză a unei poziții dure pe care Orban o va adopta în acest conflict.

sursă foto: caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: