Sat. Mar 6th, 2021

Știrile false de pe genocid.ro și „profetul apocalipsei”

Blocarea surselor cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și nu numai a devenit o acțiune constantă a autorităților, în plan local și internațional, în lupta împotriva coronavirus. Un demers care ne-a atras atenția este cel al blocării site-ului genocid.ro.

Potrivit hotnews.ro, la 16 aprilie a.c., site-ul genocid.ro a fost blocat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la solicitarea Ministerul Afacerilor Interne și a propunerii venite din partea Grupului de Comunicare Strategică.

Într-o analiză realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, s-a menționat că, prin intermediul site-ului https://genocid.ro „se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”, oferind exemple în acest sens. Evaluarea mai precizează și că site-ul https://genocid.ro „a fost creat special pentru coalizarea unor persoane care au scop să propage mesaje de nerespectare a prevederilor Ordonanțelor Militare și pentru inducerea unui sentiment de nesiguranță, conținând exclusiv teorii ale conspirației, fără nicio dovadă și promovând acțiuni împotriva mai multor instituții de drept din România”.

În urma deciziei ANCOM, s-a decis întreruperea imediată, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă. Mai multe informații pot fi vizualizate aici: hotnews.ro.

Deținătorul site-ului genocid.ro, Raul Nicolae Coltor, a fost profund nemulțumit de această acțiune, acuzând ANCOM și instituțiile statului pe contul său de Facebook și pe „clona” fostului site. Mai mult, Raul Coltor este de părere că peste 80% dintre ziariști sunt oamenii serviciilor, motiv pentru care, spune el, multe lucruri nu se fac publice „decât decât dacă este ordin și în interesul oficialilor”.

Cine este Raul Nicolae Coltor? Cam de prin ianuarie anul acesta, unele site-uri mai mult sau mai puțin îndoielnice, precum radiometafora.ro și razboiulinformational.ro, au scris despre acțiunile derulate în instanță de acesta, prezentat și autoprezentat ca „analist de risc extern”, „român care a lucrat în structurile de spionaj ale țării timp de peste 10 ani”, „un spion internațional al României, care afirma că poate demasca rețeaua lui Soros”.

Acum, vă spun sincer, nu am reușit să îmi dau seama dacă acest personaj a avut această calitate fascinantă, de spion. Prin comparație cu filmele de gen, urmărind dezvăluirile înregistrate și încărcate pe YouTube de respectivul, tipul nu aduce nici pe departe cu prototipul „bond-ian”. Sau poate am văzut prea multe filme… sau nu le-am văzut pe cele care trebuie… Cel mult ar putea avea „niște conexiuni interesante” și a obținut niște „bârfe spumoase”. În fine, Coltor susține că deține „date compromițătoare” despre activitatea unor persoane precum George Maior, Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, Ioan Târnu – fost șef SRI-Alba, etc, date ce ar fi fost obținute de niște persoane neprecizate nici mai mult nici mai puțin decât … chiar din „arhivele DGIA și SRI”, date pe care le-ar fi adus apoi la cunoștința „BCCO Alba, DIICOT, SRI și DCCO”.

Potrivit e-politic.ro, „la mijlocul lunii ianuarie 2020, Asociaţia Civică Dreptate începea prezentarea unui caz complex prin care se anunţa demascarea unei rețele naționale și internaționale ce poate fi asociată cu crima organizată. Rețeaua ar cuprinde personaje influenţe din conducerea unor instituţii ale statului român”.

„Cetăţeanul român Raul Nicolae Coltor susţine că a spionat în favoarea României timp de 10 ani şi ar fi predat, pe parcursul a opt ani, dovezi clare instituțiilor statului despre existența unei reţele. Reţea despre care domnul Coltor afirma că poate fi asociată cu crima organizată. În tot acest interval de timp angajații statului nu au făcut nimic cu informaţiile primite, ba mai mult s-ar fi folosit în scop personal datele primite. Raul Coltor afirmă că s-ar fi ajuns până acolo încât inclusiv preşedintele României ar fi șantajat cu datele obținute de domnia sa. (…) Fiind o acuzație gravă, domnul Raul Coltor îşi susține afirmaţiile cu înscrisuri, dovezi și martori. Astfel acesta constatând ce se petrece, a formulat de mai multe ori plângeri penale pe numele persoanelor răspunzătoare.  Deoarece datele implicate ar avea caracter secret şi ar conţine informaţii sensibile, Raul Coltor prezintă un document care certifica existenţa unei plângeri penale la care susnumitul a continuat să aducă dovezi”.

Fiind interesat de demersul Asociaţiei Civice Dreptate de a se ralia cruciadei lui Coltor, am intrat pe fir și am cautat puțin prin arhiva „sfântului” Google… care nu m-a condus la arhivele serviciilor secrete, ci tot la site-ul ong-ului respectiv, http://dreptate.org.ro. Aici i-am găsit pe Tiberiu Galambos, președintele Asociației Civice Dreptate, despre care presa locală afirmă că este „fost adept al lui Gregorian Bivolaru”, dar și pe George Popescu, „informatician și jurnalist independent”. Pe ambii i-am regăsit alături de Raul Coltor la numeroase evenimente organizate pentru a „dezvălui” acțiunile „Ocultei Mondiale”.

Pentru fanii genului conspiraționist, posibil ca cei trei „activiști” să fie fascinanți. Eu m-am scurt-circuitat de câteva ori pe parcurs și am concluzionat că autoritățile ar fi trebuit să mai „sape”, că mai aveau material. Cei trei crai – Coltor, Galambos și Popescu – alimentează la greu populația cu „dezvăluiri” îndoielnice, atât pe dreptate.org.ro cât și pe Facebook și YouTube. Deși cele două platforme social media au dat asigurări că vor bloca prompt materialele legate de teoria conspirației în ceea ce pandemia coronavirus, cu atât mai mult pe cele care dezinformează și induc panică în rândul utilizatorilor.

Coltor & Co. sunt petiționari înrăiți și organizează „conferințe” pe temele lor preferate, fiind preluați de presa locală. Au toate „calitățile” pentru a fi beneficiarii unui tratament de specialitate.. dar o să ziceți: Hei, trăim în democrație și presa trebuie să fie liberă! Așa este, dar oare avem nevoie și de genul acesta de povestitori apocaliptici?

14 thoughts on “Știrile false de pe genocid.ro și „profetul apocalipsei”

  1. Banuiesc ca acest articol e scris la comanda,nu?atat timp cat dumneata Alina nu ai vorbit personal cu dumnealor,ce te face sa crezi ca nu sunt reale cele afirmate?

    1. Articolul contine aspecte din presa (a se observa ca au fost citate sursele). Cat despre persoana căreia va adresati, nu stim cine este. Asteptam sa raspunda dansa.

  2. O intrebare:de ce Statul Roman nu ii da in judecata pentru defaimare?din cate stiu eu calomnia se plateste cu inchisoare…

  3. Si v ati gandit de ce totusi nu le deschid proces penal pentru aceste afirmatii?eu sunt convins ca nu sunt doar inventii,altfel aceste autoritati ar fi actionat;cu atat mai mult cu cat sunt acuzatii nemaintalnite la acest nivel,de o gravitate incredibila;apropo,aveti datele lor de contact chiar in linkurile la care faceti trimitere,mai putin la hoit news pentru ca acel articol a fost facut la comanda politica si automat ca au fost extrase doar informatii cu scop defaimator;ii puteti contacta sa discutati,puteti face un articol de presa propriu pe aceasta tema;asta daca chiar sunteti de buna credinta…

  4. Un articol care duce în eroare publicul, nu se precizează că situl genocid.ro nu a publicat doar o plângere penală împotriva lui Iohannis, Arafat, Orban şi câţiva demnitari şi nu o “distribuit constant nimic”. Situl prezenta plângerea făcută publică (plângere reală, care face parte dintr-o serie de plângeri depusă de cei 2 menţionaţi). Adică paratul în proces a luat măsuri să suprime acţiunile legale reclamate împotrivă să. Principala “ştire” imputată adică: distribuţia de informaţii false despre un praf toxic folosit la dezinfecţie în această perioadă nu era o “ştire” ci o reclamaţie înainta autorităţilor spre investigare. Iar scopul sitului parea a fii coalizarea unui grup de cetăţeni pentru viitoare acţiuni în instanţă. Vorbim de derapaje grave ale accesului la informaţii şi la justiţie.

  5. @@@Exact Vyck;infractorii care se tot perinda la putere inca din anul 1990 au inceput sa prinda frica deoarele lumea a inceput sa ia atitudine;iar ei cand se simt incoltiti fac ce stiu mai bine:defaimeaza,cenzureaza si blocheaza informatiile care ar putea duce la atitudini similare din partea romanilor patrioti si curajosi care nu se lasa intimidati de acesti mafioti ce distrug vietile noastre prin tot ceea ce fac impotriva poporului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: