Tue. Aug 11th, 2020

Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru presă. Presa care îl laudă

Radio Europa Liberă, vajnică portavoce a democrației lui Donald Trump, ne anunță că o campanie de finanțare de 200 milioane lei, plătită de Guvern, va ajuta presa să subziste. Conform aceleiași surse: ”în ultimele două zile au avut loc mai multe video-conferințe la care au participat reprezentanți ai industriei media și reprezentanți ai guvernului, la nivel de prim-ministru, vicepremier, șef al Cancelariei prim ministrului. Invitația a lansat-o guvernul pentru a afla care este poziția presei în legătură cu un act normativ privind o campanie de informare despre COVID-19, plătită de stat, pentru a fi difuzată în presa națională, locală și regională. Întâlnirile la distanță au avut loc separat, marți pentru presa online și tipărită națională, pentru radio și cu televiziunile comerciale cu acoperire națională, iar miercuri, cu presa locală și regională. Suma prevăzută este de cincizeci de milioane lei pe lună, timp de patru luni, pentru întreaga presă din România. Dialogul s-a axat pe criteriile care ar trebui avute în vedere în distribuirea banilor și pe mecanismul de contractare.”

Articolul celor de la Europa Liberă include și o descriere a intervențiilor pe care le-au avut în discuția cu Guvernul o parte din participanți. Pe lângă reprezentanții marilor televiziuni (Pro, Antena, Realitatea, Digi, etc), în cadrul videoconferinței au mai avut intervenții cei de la PressHub, care sunt descriși ca fiind  „rețeaua de presă locală cu 24 de entități coordonată de Freedom House, rețea din care au participat reprezentanții Ziarului de Iași, ai Gazetei de Sud și de la Liber în Teleorman„.

Cu alte cuvinte, Orban și Turcan s-au sfătuit să împartă banii publici cu 3 publicații care au lins acolo unde a fost nevoie. Ca să vă faceți o idee despre ipocrizia acestui demers, reprezentantul Gazetei de Sud, Valentin Tudor, voia să se asigure că Guvernul va trimite banii către ei, care sunt relevanți și nu către orice site care a apărut în această perioadă și oferă aceleași informații. Mai ales că Valentin Tudor a avut grijă să se plângă că ei pierd pe bandă rulantă licitații în Craiova. Ca să vă dați seama de ipocrizia acestui personaj: firma Media Sud Europa SA, aflată în insolvență și care deține siteul Gazetei de Sud (GDS.ro) a câștigat în Dolj contracte cu instituții publice aflate în subordinea CJ Dolj, condus de PSD de ani buni. Spre exemplu, în 2015, Media Sud Europa SA a primit două contracte de la Aeroportul Craiova – aflat în subordinea CJ  Dolj, pentru servicii de campanie de publicitate, respectiv servicii de promovare a proiectului (broșuri, etc). În plus, Valentin Tudor uită să spună că firma care deține site-ul a intrat în insolvență chiar înainte de întâlnirea cu Orban – adică și-a luat masca de milog fix când trebuia să discute despre bani.

Dar să continuăm. Europa Liberă spune că și ”reprezentanții Liber în Teleorman” au participat. Pluralul este corect folosit, dar pe acest site atât de important pentru România scriu doar două persoane, din care una a fost promovată mai ceva ca Ecaterina Teodoroiu de Digi, Europa FM și toată tagma progresistă. Site-ul acesta, care aparent este extrem de relevant pentru toată România că doar a înjurat cu spor când a trebuit, este plin de investigații, articole, opinii despre nenorocirile făcute din Teleorman. Nu spunem că nu e bine, corect sau neadevărat – din contră. Însă prezența unor astfel de persoane, în calitate de reprezentanți al jurnaliștilor din România, nu este decât o dovadă de ipocrizie și din partea lor și din partea lui ”Ludovic Năstase”. Intersant e că Guvernul a stabilit ca și condiție pentru a primi fonduri să existe minim doi angajați full time la firma ce editează publicația. Ce potrivire…

Iar despre Ziarul de Iași merită spuse multe, în special despre afacerile pe care patronul toni Hrițac le-a făcut și pentru care a fost trimis în judecată: „Marcel Hritac si Toni Hritac se lauda cu relatiile pe care le au la Parchet si cum procurorul Emilian Eva, la ordinul lui Toni Hritac, l-a arestat pe fiul directorului Lupu de la Directia de Finante Judeteana”. Pentru alte detalii despre Hițac – invitat de vază al defunctului Digi 24 Iași, căutați pe net. Ca să vedeți cu cine decide Orban să împartă banii din presă.

                Revenind la întâlnirea lui „Ludovic Năstase” cu presa pe care se pregătește să o cinstească în vederea alegerilor din acest an, înțelegem că un punct de vedere a fost exprimat și de BRAT, ca porta-voce a „organizațiilor media mari, de audiență națională”, inclusiv „cele mai multe publicații și agenții cunoscute, de la Adevărul, Ziare.com, Mediafax, Hotnews, Evenimentul zilei, News.ro, Profit.ro și câteva tabloide de genul Cancan sau Q Magazine„. Propunerea BRAT a transmis și criterii deontologice în acordarea în viitor a unor facilități fiscale: „Cei mai afectați sunt chiar editorii legitimi, care se limitează la informarea obiectivă a publicului și nu apelează la știri false sau senzațional. Cei care promovează „fake news”, „clickbait” și titluri înșelătoare sunt, dimpotrivă, favorizați, în această perioadă. Foarte corect și bine punctat. Problema și ipocrizia acestei întâlniri organizată de „Ludovic Năstase” apare atunci când personaje ca Dan Andronic (EVZ, Capital), Radu Budeanu (Cancan), Arpad Paszkany (Profit.ro este deținut de rețeaua Look TV) solicită respectarea unor principii deontologice prin care să se elimine clickbait. „E bomba anului în politică! Se pregăteşte noul premier al României? El i-ar putea lua locul lui Orban”,  „Andreea Bălan l-a distrus pe George Burcea! Dezvăluiri șocante despre actor. Nu este prima oară” și lista de clickbait poate continua cu 80% dintre titlurile Capital și EVZ. Are oare rost să discutăm despre deontologie și CANCAN? Cum am ajuns să discutăm despre principii profesionale cu oamenii care fac saci de bani din pozarea chiloțeilor și liniuțelor trase de vedete prin cluburi?

Nota bene pentru ultimul paragraf al articolului din Europa Liberă: „Sumele mari este posibil să meargă către televiziunile unor oameni de afaceri controversați, cu interese politice explicite, cum este cazul familiei Voiculescu, al lui Sebastian Ghiță, la omul de afaceri condamnat la închisoare Maricel Păcuraru, la publicațiile lui Dan Andronic sau ale lui Bogdan Chirieac, despre care există o largă opinie că ilustrează corupția, legăturile subterane cu interese nedeclarate, cu partizanatul politic. „N-am participat la videoconferințele inițiate de guvern, nu pot să justific în fața publicului nostru de ce stau la masă alături de patroni care au reputație de infractori. Preferăm să păstrăm distanța”, a declarat pentru Radio Europa liberă Cristian Pantazi, redactor-șef G4Media”.

                Problema nu derivă din faptul că se dau niște bani presei de către statul român, ci din faptul că ei se dau clientelar de către „Ludovic Năstase” celor ce îi cântă la unison în mandolină. Iar guvernul pare să își manifeste din ce în ce mai bine priceperea în ipocrizie.

Sursă foto: Inpolitics.ro

PS: Chiar, Bogdan Tiberiu Iacob de ce nu a fost invitat? El nu e Liber în vreun județ? Aha, am înțeles: nu e afiliat la Guvern și îi ia interviu lui Tăriceanu. Sunt sigur că asta nu contează pentru Ludovic….  

1 thought on “Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru presă. Presa care îl laudă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: