Sat. Aug 8th, 2020

Sursa foto: Cotidianul

FAKE NEWS marca România TV: „Marcel Vela s-a prăbușit cu elicopterul; imagini de la tragedie”

În lipsa unor subiecte care să genereze audiențe, România TV a încercat, din nou, să capteze atenția publicului printr-o tehnică de manipulare clasică. Un breaking bullshit, o șarlatanie de cocioc: anunțarea unei „știri senzaționale” potrivit căreia „Marcel Vela s-a prăbușit cu elicopterul”. O informație, de altfel, adevărată, dar care s-a întâmplat în anul 2007. Doar că a fost văduvită de acest element temporal important, fiind anunțată ca o știre senzațională care urmează a fi prezentată la postul tv, inclusiv cu „imagini de la tragedie”. Pe burtieră rulau informațiile actuale ale serii respective, intercalate cu aspecte legate de așa-zisul accident. Niciun alt post nu trata subiectul. În cazul România TV cam asta e „cheia de control”.. cu timpul înveți manevra: când nimeni nu abordează respectiva „știre senzațională”, e clar că e o dezinformare, o mare păcăleală.

Din punct de vedere al audienței, strategia a avut efectul scontat, mulți telespectatori ai postului așteptând cu sufletul la gură să vadă „imagini de la tragedie”, care sugerau detalii despre persoane decedate, eventual chiar ministrul de interne Marcel Vela. Dar nu au fost. A fost o poveste fâsâită a unui eveniment petrecut în urmă cu 13 ani, care nici măcar atunci nu a fost „o tragedie”, pentru că nu a murit nimeni.

Oare CNA a „prins” emisiunea? Presa sigur a fost atentă și a dezavuat abordarea jurnalistică a postului România TV.

Într-un editorial publicat pe Cotidianul.ro, Cornel Nistorescu califică, just, demersul postului tv ca fiind „șarlatanie jurnalistică și mediocritate”. Redăm în continuare materialul:

<<În vreme ce demagogia religioasă a lui Gigi Becali inunda ecranul postului România TV, pe burtieră se lăfăia anunțul cu accidentul de elicopter al ministrului Marcel Vela. Gigi Becali se scremea să citească dintr-o carte de rugăciuni și o făcea cu icneli de parcă ar fi ținut o șină de cale ferată pe creștet. Nu era decît o paradă de credință la un fanfaron preocupat să impresioneze băbuțe, analfabeți și habotnici, de parcă el era vărul lui Dumnezeu. Cristina Șincai zîmbea cu șiretenie la fiecare grohăială religioasă a oierului din Pipera și semăna cu o vulpe cu ochi veseli care se uită la o găină beată cum se fudulește ca proasta pe la botul ei pofticios. Toată această vulgarizare a Învierii și a Sărbătorii Sfintelor Paști nu era făcută din smerenie și credință, ci din dorința de a mări procentul de rating al României TV. Unii oameni au priceput deja jocul de promovare al știrilor umflate, bombastice, aiuritoare, de sfîrșitul lumii și de pericole ajunse la un pas de oameni, de orașe, de țară, chiar de întregul univers. Un prieten din Transilvania a și botezat postul „Mincinoștii TV”, chiar dacă România TV nu este doar o invazie de minciuni, prost gust și fonfleuri. Uneori aduce pe micul ecran și argumente ale opoziției politice, și personalități cu păreri rezonabile, găzduiește și dezbateri interesante, alternate cu grohăitul de mahala a lui Victor Ciutacu și cu flecăreala de doi lei a lui Gigi Becali și Mitică Dragomir.

În ziua de Paști, România Tv a amestecat realitatea cumplită cu sforăiala relegioasă și cu șarlatania jurnalistică. A transmis insistent din Ferentari și din cartierul țigănesc din Săcele, de la bătăile țiganilor cu polițiștii și cu jandarmii, și a promovat mereu revenirea la emisiunea cu Gigi Becali. Ca tocănița ideatică să fie mai gustoasă, Gigi Becali a fost plimbat ca fraierul pe la toate subiectele posibile (exact ca Dan Puric la Realitatea TV Plus), semn că nici Cristina Șincai nu are destule resurse cenușii pentru a formula prea multe întrebări. Adică pe la fotbal, coronavirus, politică, avere, slujbă de Înviere, carantină și izolare, turma de oi, sexul nepotului, întoarcerea la zero coronavisus etc.! „Eu m-am debarasat de cele lumești”…. „Am dat 300 de miei la săraci”…. „Cînd ești bogat nu te mai interesează”…, „Guvernanții sunt trimișii Domnului pe pămînt și noi trebuie să ascultăm de ei….”

Pentru acest tip de producție subintelectuală, subreligioasă și subcreștină și pentru vulgarizarea valorilor morale postul România TV ar trebui sancționat, dacă nu cumva interzis în emisiunile sale vulgare și generatoare de noi Maglavituri și alți Petrache Lupu.

După ploaia de panseuri filosofice din Pipera, a venit și rîndul accidentului promovat pe burtieră ca marea bombă a zilei. Ministrul de Interne Marcel Vela a avut parte de un tragic accident de helicopter. Dar, nu în ultimele cîteva zile, ci în urmă cu 12 ani. Drept dovadă ne-a fost prezentată o fotografie cu un elicopter distrus.

Nu știu dacă realizați că aceasta nu este o știre, ci o șarlalanie jurnalistică, menită a ține telespectatorii cu sufletul la gură și cu atenția trează pe demagogia religioasă a lui Gigi Becali.

Un segment de public a fost păcălit mai ceva ca de 1 aprilie și țintuit în fața micului ecran ca să asculte panseurile grobiene ale oierului din Pipera și, mai apoi, să afle detalii despre un accident de helicopter petrecut în urmă cu 12 ani.

Asta se numește șarlatanie jurnalistică și mediocritate și ar impune o intervenție fermă din partea Consiliului Național al Audiovizualului. Altfel, țara noastră riscă să devină un nesfîrșit Maglavit TV!>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: