Sat. Dec 4th, 2021

Photo credit: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis, mesaj după semnarea acordului cu OMS: Sacrificiile de azi ne aduc mai aproape de ziua în care viața revine la normal

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, 7 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, la Ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional pentru Europa și Ministerul Sănătății din România. Evenimentul s-a desfășurat prin videoconferință, la Palatul Cotroceni.  Semnarea acestui acord, pentru perioada 2020-2021, întărește colaborarea dintre țara noastră și Organizația Mondială a Sănătății. Directorul regional al OMS pentru Europa a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situația de urgență.

„Omenirea se confruntă astăzi cu o situație fără precedent, în fața căreia suntem cu toții vulnerabili și care ne-a forțat să ne adaptăm rapid întreaga activitate. (…) Această criză sanitară și umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire și intervenție în situații de urgență, de planuri și protocoale de reacție. (…) Organizațiile internaţionale din domeniul sănătăţii au un rol esențial în a eficientiza această cooperare, în a oferi recomandări solide, în a disemina informaţii şi mesaje corecte, bazate pe dovezi științifice, de maximă utilitate pentru cetățeni”, a transmis președintele, la ceremonia de semnarea a acordului.

Klaus Iohannis apreciază că România a luat la timp măsurile necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei.

„În ceea ce privește situația din România, autorităţile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor organizații internaționale. (…) În aceste momente de cumpănă pentru noi toți, forța de muncă din sănătate reprezintă prima linie a luptei împotriva răspândirii infectării cu acest virus extrem de periculos. Autoritățile au datoria de a acorda atenție prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului individual de protecție”, a declarat președintele.

Iohannis a transmis un mesaj medicilor și populației. Președintele cere din nou respectarea restricțiilor impuse de autorități.

„Dragi medici și personal medical, vă datorăm recunoștință și respect zi de zi pentru efortul consecvent depus în menținerea sănătății noastre, a tuturor, și cu atât mai mult în aceste zile, când aveți un rol critic și purtați pe umerii halatelor albe o presiune enormă! (…) Respectând normele de deplasare, dragi români, de igienă și de distanțare socială ne protejăm pe noi înșine, pe cei dragi și ajutăm cadrele medicale să ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire! Sacrificiile pe care le facem astăzi ne aduc mai aproape de ziua în care viața noastră revine la normal!”, a completat președintele.

Directorul Regional al Biroului Regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, a prezentat situația răspândirii pandemiei de COVID-19 la nivel european și rolul Organizației Mondiale a Sănătății în acest context. De asemenea, a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situația de urgență și pentru abordarea integrată la nivelul guvernului și al societății. Directorul regional a menționat că România a ales calea potrivită identificând și izolând cazurile suspecte, testând și monitorizând contactele și punând în carantină toți contacții persoanelor bolnave. Dr. Kluge a subliniat faptul că medicii și cadrele medicale sunt eroii în lupta împotriva virusului, iar siguranța și starea lor de bine trebuie să fie prioritatea noastră.

La finalul videoconferinței, Președintele României a avut o întâlnire de lucru cu Ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, șefa biroului pentru România al OMS, doamna Miljana Grbic, și cu Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în consiliul executiv al OMS.

Experții au prezentat modelul epidemiologic al infecției cu noul coronavirus în țara noastră, subliniind eficacitatea măsurilor luate de autorități până la acest moment în combaterea crizei sanitare. Totodată, a fost evidențiată necesitatea continuării menținerii măsurilor restrictive, în consens cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Sursa foto și articol: Digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: