Fri. Dec 3rd, 2021

Un român a creat unul dintre cele mai vizionate portale de informare din lume, despre pandemia de coronavirus: corona.help

Grafice simple, clare și updatate în mod regulat. Într-o epidemie în care dezinformarea e la fel de virală ca virusul însuși, informația e mai valoroasă ca oricând, un român oferă lumii informație rapid.
Alex Dumitru e un antreprenor din mediul online. Urmărește situația cu atenție dinainte ca virusul să ajungă în Europa și a sesizat că informația venea sporadic și,  de multe ori, contradictoriu.
Alex a făcut site-ul și l-a postat pe rețelele de socializare. Atunci a realizat că interesul era foarte mare, pentru că în primele ore avea deja peste 15,000 de vizualizări din toată lumea. A creat un algoritm care verifică zeci sau sute de surse oficiale de date Alex a fondat corona.help, un portal în care oricine poate urmări evoluția tuturor cazurilor de coronavirus din lume. Acum, informația vine abundent din toate colțurile lumii, dar la începutul epidemiei (în special când mai toate cazurile erau în China), situația era deseori confuză. Sesizarea lui a fost oportună — a realizat devreme că e foarte posibil ca problema să se extindă în restul lumii și că informația e foarte importantă în acest caz. Chiar și acum, diferite surse oferă informația în ritm și format diferit. Integrarea într-o singură formă, actualizată de câteva ori pe oră, a fost o provocare.  Alex a început să adune date de la toate sursele credibile pe care le găsea și s-a orientat în special pe Universitatea Johns Hopkins, una dintre cele mai reputate universități de medicină din lume. Au fost printre primii care adunau date despre COVID-19.
Informează milioane de oameni din toată lumea Problemele cu care s-a confruntat Alex sunt comune pentru cei mai mulți dintre noi: într-o situație de criză, e important să avem informație și date, pentru a ne putea pregăti corespunzător. Deși nu este epidemiolog, urmărește cu grijă cum evoluează situația în diferite țări și cum diferite abordări influențează evoluția epidemiei.
Alex e fericit că poate să ajute și și-ar dori ca și în România sa existe mai multe resurse pentru vizualizarea datelor. Acestea pot să informeze lumea mai bine. Are de gand sa o facă tot el, dar a fost nevoit să amâne proiectul din cauza timpului limitat — situația se schimbă des și algoritmul trebuie mereu modificat pentru a rămâne actual. Momentan, își dedică aproape toată energia acestui proiect. Lucrează 16 ore pe zi pentru a se asigura că totul merge bine și pentru a dezvolta mai multe facilități.

Sursă articol și foto: Libertatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: