Thu. Aug 18th, 2022

Sursa foto: Facebook MApN

Virusul hibrid al știrilor false

„Suntem în război”!  Este declarația dramatică a președintelui Franței, Emmanuel Macron, preluată și de președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la situația actuală. Întreaga lume luptă împotriva răspândirii virusului CoVid-19, suferind pierderi semnificative, atât umane, cât și economice. Dar nu luptă doar împotriva „inamicului” cu transmitere aeriană, ci și împotriva celui care se răspândește online și induce panică: fake news-ul, care cel mai probabil provine dintr-o tulpină hibridă.

Acestui efort global s-au alăturat și cele mai importante companii din social media – Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter și YouTube -, care s-au angajat să elimine dezinformările și tentativele de fraudă din cadrul propriilor platforme.

În România, autoritățile au dispus măsuri legate de posibilitatea eliminării de conținut din mass-media sau blocarea accesului la unele publicații. Și chiar le-au pus în aplicare săptămâna trecută, recurgând la dezactivarea site-ului Stiridemoment.ro, pentru publicarea unei știri în care anunța închiderea unor supermarketuri și existența unui plan „secret” al Guvernului de a aduce în țară români din străinătate. În paralel, s-au deschis și dosare penale pentru comunicarea de informaţii false, iar instituțiile statului dezmint punctual știrile false și îndeamnă, în mod repetat, ca informarea să se facă din surse oficiale.

Dar se pare că „virusul” dezinformării s-a adaptat și a găsit o nouă cale de răspândire, pentru care, momentan, nu există anticorpi: aplicațiile de mesagerie. Așa se face că, în plină criză pandemică, pe WhatsApp circulă, pe lângă glumele de rigoare, numeroase „sfaturi” ale unor „doctori” pentru creșterea imunității, scenarii conspiraționiste legate de declanșarea pandemiei, alerte și mesaje ce sunt prezentate ca fiind din partea autorităților.

Săptămâna trecută, pe WhatsApp s-a răspândit o „alertă” în care populația Bucureștiului era avertizată de punerea în aplicare a unui așa-zis protocol de prevenire a răspândirii noului coronavirus ce presupunea că elicopterele militare să pulverizeze deasupra orașului substanțe dezinfectante. Nimic adevărat! La scurt timp, MApN a ieșit cu o declarație oficială în care a catalogat informația ca fiind în totalitate falsă și a precizat că „Forțele Aeriene Române că nu au primit o asemenea misiune”, subliniind că „elicopterele din dotarea Armatei nu dispun de capabilități tehnice care să permită dispersarea/ pulverizarea de substanțe lichide în aer”.

Și nu doar în România a circulat această dezinformare, ci și în India, Ucraina, Dubai, Malaezia, Pakistan, Nigeria, iar reacțiile autorităților locale au fost similare cu cele ale României, dezmințind „avertizarea” distribuită intens pe Twitter, Telegram și WhatsApp și recomandând evitarea informaţiilor care nu vin din surse oficiale.

În fapt, creatorii acesei știri false s-au folosit de o știre reală, pe care însă au deformat-o.  Este vorba despre o preluarea unei știri, de la inceputul lunii octombrie 2019, despre faptul că armata sud-coreeană a aruncat substanţe dezinfectante din elicoptere deasupra zonei demilitarizate, pentru a opri răspândirea pestei africane porcine de către porcii mistreți care veneau din Coreea de Nord. La acel moment, ministerul sud-coreean al Apărării a avut aprobare de la ONU şi a informat Coreea de Nord cu privire la operaţiunea care a implicat zborul unor elicopterelor militare deasupra zonei demilitarizate.

Ce putem face? Pe fond, nimic special. Arma împotriva acestui „virus” al știrilor false se află la fiecare dintre noi și anume: să ne informăm din știri oficiale și să ignorăm informaţiile neverificate.

Nimic mai simplu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: