Sat. Dec 3rd, 2022

Sursă foto: GettyImages

„Infodemia” – epidemia de știri false despre coronavirus

Ameninţarea coronavirusului a declanşat o epidemie de fake news, în special pe reţele sociale. Mesaje atribuite autorităților, dar false, circulă pe Facebook și WhatsApp. Autoritățile recomandă să nu luăm în considerare decât anunţurile oficiale, scrie digi24.ro.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false „infodemie”, pornind de la cuvântul epidemie.

Un mesaj menit să stârnească panică a circulat în ultimele zile pe rețelele sociale. Avea un număr de înregistrare pentru a-i face pe oameni să creadă că vine de la Ministerul Sănătății și susținea că „nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat” și că „răspândirea din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă”.

Mesajul recomanda utilizatorilor de pe rețelele sociale să bea „apă caldă sau ceaiuri antigripale” și să mănânce „lămâi, usturoi și multe ceaiuri fierbinți”. Nu lipsesc nici greșelile gramaticale, întâlnite adesea în astfel de mesaje false.

De altfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un apel la oameni să nu creadă informațiile de pe rețelele sociale care vin din surse neautorizate.

Continuarea articolului poate fi vizualizat aici: Digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: